latinica  ћирилица
01/10/2019 |  07:43 ⇒ 14:35 | Аутор: srpskainfo.com

Српскаинфо: Студенти се жале на рад Луке Кецмана

Професор на Академији умјетности у Бањалуци Лука Кецман починио је бројне пропусте у свом раду, од лажног представљања, фалсификовања потписа, па све до озбиљних пријетњи студентима и професорима, пише Српскаинфо.
Лука Кецман (фото:srpskainfo) -
Лука Кецман (фото:srpskainfo)

Тврде ово студенти Академије који су се обратили редакцији Српскаинфо и проговорили о проблемима које, како кажу, годинама имају с Кецманом.

Након Ненада Сузића, који је завршио у притвору због педофилије, сад су студенти изнијели неке нимало пријатне детаље из каријере професора Луке Кецмана.

Међутим, професор Кецман одбацује ове оптужбе и тврди да су то све лажи и да иза тога стоје људи којим он смета, а не студенти, наводи Српскаинфо.

У документима које су студенти доставили наводи се, између осталог, да је он до сада више пута дисциплински одговарао, те стављао лажне информације у своју биографију око завршеног образовања и слично.

– Осим тога, он се и годинама лажно у медијима и на јавним сајтовима представљао као да је професор, а у то вријеме је био асистент. Осим тога, причало се и да је проневјерио новац у неком позоришту – истичу студенти.

"Водио непостојеће вјежбе"

Кажу да је на факултету познат и по томе што је водио непостојеће вјежбе, али и испитивао студенте без дозволе и фалсификовао потписе – наведено је у документима које су доставили редакцији Српскаинфо.

– Случај Луке Кецмана специфичан је по томе што је његова злоупотреба позиције вишег асистента довела до теже повреде радне обавезе, а која је резултирала неадекватном казном. Потписивање непостојећих вјежби, извођењем предавања умјесто професора, криво представљање и потписивање предмета за које нема избор, испитивање и оцјењивање на испиту, као и фалсификовање потписа професора су имали основе за кривични поступак – кажу студенти и додају да је он због свих ових пропуста само смијењен са функције предсједника Савјета Академије и секретара Драмског одсјека.

Осим тога, наводе да је он запослен на предметима које никада у току свог школовања није похађао.

Везивање ученика

Као доказ његових пропуста наводе и да је раније Просвјетна инспекција донијела наредбу да се поништи испит који је организовао из предмета Драматургија, јер није имао звање за тај предмет, нити је био на листи одговорних наставника.

Као доказ студенти су навели и случај који се збио 1988. године, а о којем су писали и медији у Србији.

Они су тада оптужили Луку Кецмана да је као наставник у једној школи у Новом Саду ученицима наредио да донесу канап у школу. Када су ученици други дан донијели канап, он их је везао, јер су били немирни, пише Српскаинфо.

"Покушавају да облате моје име"

Лука Кецман тврди за Српскаинфо да су све ове оптужбе старе, да не жели да их коментарише и да су смијешне.

– Знам одакле долазе те информације и ко покушава да облати моје име и дјело. Покушавали су на разне начине да нешто нађу против мене, па су ископали нешто од прије 20 година – каже Кецман.

Када су у питању оптужбе за лажна потписавања, он истиче да то није тачно и да је то доказао, а одбацио је и оптужбе за везивање ученика у Новом Саду.

– Тражили су било шта да ме дискредитују, јер мислим својом главом и што сам одређеним људима онемогућио да спроводе нечасне радње на универзитету. Знам ко то шаље, а једини мотив је да се ја дискредитујем, јер су на сцени неке озбиљне радње које сам осујетио – рекао је Кецман. Додаје да је тим људима неуспјех – његов велики успјех.