latinica  ћирилица
01/10/2019 |  08:13 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Жандармерија штит од тероризма и нарушавања безбједности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је начин полицијског организовања, попут новоосноване Јединице жандармерије Министарства унутрашњих послова Републике Српске, најсавременији облик дјеловања против тероризма и нарушавања безбједности.
Жандармерија Републике Српске - Фото: РТРС
Жандармерија Републике СрпскеФото: РТРС

- Новост је што Жандармерија није стационирана у Бањалуци као што су биле неке посебне јединице. Она може бити употријебљена на територији цијеле Српске у складу са процјенама и уколико било какав терористички акт угрози одређену зону безбједности у неком региону", рекао је Додик.

Он је у емисији "Досије" АТВ-а истакао да Српска настоји да стабилизује институције у циљу очувања унутрашње безбједности и мира, те да нема никакве територијалне претензије према ФБиХ и сусједним земљама.

- Само желимо да одбранимо и осигурамо безбједност на нашем простору. То је наша уставна обавеза изван које ништа не радимо. Ако неко у томе види нешто друго, то је нека друга прича и послијератни синдром као код члана Предсједништва Жељка Комшића - рекао је Додик.

Он је поновио да рата на овим просторима неће бити, јер ниједан Србин неће себи дозволити да икада гласа да се Оружане снаге БиХ употријебе против његовог народа.

- Такође, Устав говори да полиције једног ентитета не могу без одобрења прећи на територију другог. Ако би то и урадили, то би била агресија против које је дозвољена одбрана. Дакле, приче о ратовању су глупости, а једини генератор који може да продуби сукоб јесте међународни фактор, иако сам увјерен да од тога нема ништа - рекао је Додик.