latinica  ћирилица
01/10/2019 |  09:26 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Послато 2.047 фотографија заштићених природних и културних добара

Фотографско такмичење "Трагом душе 2019" у организацији Викимедијине заједнице, које је пети пут организовано у Републици Српској, данас је званично затворено, а пристигло је 2.047 фотографија заштићених природних и културних добара која се налазе на територији Српске.
Источно Сарајево - Фото: СРНА
Источно СарајевоФото: СРНА

Фотографије је од 1. августа до 30. септембра послало више од 50 учесника, саопштено је из Викимедијине заједнице Републике Српске.

У октобру ће стручни жири, састављен од стручњака из области фотографије и архитектуре, одабрати 20 најљепших фотографија.

Фотографије ће бити представљене на изложби у Бањалуци, 26. октобра, када ће бити проглашене побједничке, а ауторима уручене новчане награде.

Укупан наградни фонд износи 2.400 КМ.

У оквиру пројектних активности реализоване су три фото-туре - у Билећи, Фочи и Добоју.

Осим тога, 10. октобра ће у Вишеграду, у сарадњи са Средњошколским центром "Иво Андрић", бити одржан уређивачки маратон у оквиру којег ће бити креирани чланци на Википедији о заштићеним добрима Републике Српске који ће бити употпуњени пристиглим фотографијама.

Пројекат је релизован под покровитељством Задужбине Викимедије /Wикимедиа Фоундатио/, а у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске.

Подршку су пружили Туристичка организација Републике Српске, те туристичке организације општина Фоча, Билећа и града Добоја, Фото-кино клуб из Требиња, Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Вишеграда, Удружење грађана "Култура култури" и портал "Срби у БиХ".