latinica  ћирилица
01/10/2019 |  16:03 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Од марта и авио-линија за Беч; Нова шанса за развој туризма

Од 30. марта наредне године са бањалучког аеродрома полетјеће први авион за Беч. Тај град је осма дестинација са којом ће Бањалука бити повезана авио-саобраћајем. Као и све претходне, и ова линија је за туристичке раднике велика шанса.

Сат и по времена вожње авионом умјесто осам до десет часова вожње аутобусом до Беча за Огњена Остојића звучи као добра опција. Иако живи у главном граду Аустрије, пет пута годишње путује до Бањалуке. Поздравља вијест да ће од наредне године имати могућност да убрза пут.

- Све зависи колика ће бити цијена авиокарте у односу на аутобуску. Ако буде добра цијена, мислим да би то било супер јер има доста наших људи који би летјели авионом - истиче Остојић.

Лет од Бањалуке до Беча добра је идеја и за туристичке агенције у највећем граду Српске. Свака нова авио-линија за њих је и нова шанса јер им пружа могућност за прошиење понуде новим дестинацијама, али и за пружање услуга страним туристима.

- Прије свега, ми смо прилично удаљени од београдског аеродрома. Загреб нам је најближе, али без обзира,  морамо онда ићи у другу државу, а ту су границе које некада стварају проблеме - каже Вања Савић из сектора продаје у једној од бањалучких туристичких агенција.

Авиокарте до Беча већ је могуће купити. Цијена је за сада промотивна и за оба правца износи око 110 марака. С обзиром на историјску повезаност са Аустријом и у Туристичкој органицазији Бањалуке у новој авио-линији виде велику шансу. Авио-линија до Беча, кажу, веза је са свијетом.

- Беч има међународни аеродром који је један од најпрометнијих у Европи, јер преко 100 авиокомпанија слијеће на овај  аеродром - каже Ирена Радојевић, директорка Туристичке организације Бањалука.

Овог љета Бањалука је сталним авио-линијама и чартер летовима била повезана са седам дестинација. Увођењем сталних летова и њеним спајањем са остатком Европе достигнут је и дуго сањани циљ бањалучког Аеродрома о 100.000 путника у једној години. Директор бањалучког аеродрома, Милан Рачић, наглашава да је закључно са августом 98.000 путника прошло кроз Аеродром Бањалука, а 100 одсто је ређен износ од 110.000 путника заједно са септембром.

“Рајанер” је осим Беча, Бањалуку до сада спојио са Берлином, Мемингеном, Бриселом и Стокхолмом. Годинама је активна и линија Бањалука-Београд коју одржава “Ер Србија”, а и овог љета авиони су са бањалучког аеродрома летјели ка Грчкој и Турској.