latinica  ћирилица
01/10/2019 |  17:16 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Рекордан род јабуке - ове године на руском тржишту

Рекордан род јабуке на парцелама у Српској! Упркос години са лошим временским приликама, воћари који су уложили у примјену најновијих технологија производње, имају разлог за задовољство. Припремају извоз на тржиште Русије.

Воћарство у Српској има перспективу. Вјерујући у то, Младен Ђурђевић од оца је преузео вођење воћњака, у којем је први засад подигнут 2001. Данас је под пуним родом 12 хектара његове земље, а укупно под засадима има 15 хектара. Захваљујући најновијим технологијама које примјењује, годишње са својих стабала по хектару убере 65 до 70 тона јабуке врхунског квалитета.

- Квалитет урода је такав да је 95 одсто јабука на стаблу прва класа јер већ користимо нове технологије, а нисмо имали проблема ни са градом ни са сушом - рекао је Младен Ђурђевић, воћар из Кијеваца код Градишке.

Он највећи дио рода извезе на тржиште Руске Федерације, а његову тврдњу да су услови у воћарству добри за оне који улажу у примјену нових технологија, потврђује Никола Вукелић. Под засадима јабуке и крушке има 350 хектара.Седамдесет одсто укупног приноса извози на руско тржиште, дио и у Италију и Хрватску. Тек мали проценат пласира на домаћем тржишту. Иако је принос добар, све већи је проблем, каже, недостатак радне снаге, збогчега је ове године био принуђен да искрчи 30 до 40 хектара под засадима.

- Мислим да није ниска цијена за раднике који беру воће, јер се може зарадити 60 до 80 марака дневно с тим да им је плаћен превоз и два топла оброка. Ми смо имали оглас у Бањалуци мјесец дана, а из толиког града нам је дошло свега пет шест берача - истиче Вукелић.

Проблем недостатка радне снаге на подручју Крајине Вукелић превазилази тако што доводи раднике из Херцеговине, али и са југа Србије. Да воћарство може да буде примјер свима у пољопривреди потврђују и надлежни. Обилазе газдинства, да би прецизније процијенили приносе који могу да буду пласирани на тржиште Русије.

- Наша задаћа је да по њиховим захтјевима извршимо прелиминарни увид у прогнозирање приноса, и ове године можемо констатовати да је премашена рекордна цифра - изјавио је Горан Перковић, директор Управе за заштиту здравља биља БиХ.

У Српској је око три хиљаде хектара под засадима јабуке, са годишњим приносом од 120 до 130 хиљада тона. За осам регистрованих извозника и 80 призвођача, руско тржиште тренутно је најатрактивније.

Да удруживање око заједничких интереса у БиХ јесте плодоносно за све, показали су управо воћари. Иако је било проблема у пласману јабука на тржиште Русије, превазиђени су успостављањем јединственог информационог система. У њега уносе податке о укупном годишњем приносу, који може бити извезен у Русију, и који између ентитета и дистрикта функционише без проблема.