latinica  ћирилица
01/10/2019 |  17:54 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Рекордан раст јавних прихода у Српској!

Из угла статистике, разлика између планираног и тренутног износа просјечне плате је 90 марака. Према посљедњим подацима за август 2019. године, просјечна плата у Српској, износила је 910 марака. У односу на исти период прошле године, већа је за 58 марака.

Када се упореде јулска плата у Српској и у Федерацији, разлика је 28 марака.

Подсјетимо да је мјесец раније плата у Републици Српској изједначена са оном у Федерацији.

Ове године, забиљежен је раст плата просвјетним радницима, службеницима МУП-а и Судске полиције са средњом и вишом стручном спремом. То је омогућило и већи прилив јавних прихода. И то рекордан. У првих осам мјесеци, Пореска управа, на рачун јавних прихода прикупила је 1,674 милијарди марака. Три одсто више него у истом периоду прошле године.

Можда у процентима не звучи као велика разлика, али ријеч је о износу од 51 и по милион марака. Један од разлога јесу веће плате запосленима у просвјети и полицији, али и раст броја обвезника доприноса, запослених у Српској. У односу на исти период прошле године, више их је за 9.416.

Позитивни су показатељи и када је ријеч о бруто друштвеном производу.

У другом тромесјечју ове године, изражен у текућим цијенама, БДП је износио 2 милијарде и 720 милиона марака. Имао позитивну стопу раста од 2,4 одсто, у односу на исти период прошле године. Економисти кажу да би то била развојна стопа раста, да је ријеч о високо-развијеној земљи. На нивоу на којем смо, потребна нам је, додају, стопа раста од пет одсто. За крај ове анализе, да кажемо и то да је бруто додатна вриједност у другом овогодишњем кварталу била 2,23 милијарде, док је вриједност пореза на производе умањене за субвенције била нешто већа од 493 милиона.