latinica  ћирилица
02/10/2019 |  13:30 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Вишковић: Скривена намјера Бошњака иза апелације у вези са смртном казном

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да иза апелације коју је Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске упутио Уставном суду БиХ стоји скривена намјера јер су управо они прије десет година блокирали доношење уставних амандмана којима је било предвиђено брисање смртне казне из Устава Српске.

- Клуб Бошњака је некоректан. Био сам посланик у Народној скупштини Републике Српске и прије 10 година смо покренули причу у вези са уставним амандманима да би из Устава била избрисана смртна казна, што је била обавеза и на основу европских конвенција, а они су то закочили. Апсурдно је да сада они подносе апелацију Уставном суду. То је за рубрику вјеровали или не - рекао је Вишковић новинарима у Мркоњић Граду.

Према његовим ријечима, скривена намјера Клуба Бошњака се огледа у томе да желе себе да етикетирају као легалног подносиоца иницијатива.

- Вјероватно ће сљедећа њихова иницијатива бити у вези са Даном Републике или именом Српске. Ово је пробни балон и сматрам да овај потез није коректан - нагласио је Вишковић.

Уставни суд БиХ требало би да за два дана донесе одлуку о апелацији Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске која се тиче укидања смртне казне, односно брисања те одредбе из Устава.