X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
02/10/2019 |  13:42 ⇒ 17:04 | Извор: РТРС

Наплата јавних прихода већа за 58 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила укупно 1,871 милијарди марака, што је за око 58 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године, што је наставак позитивних трендова у наплати јавних прихода.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу Пореске управе истиче се да су директни порези у том периоду наплаћени у износу од 372,3 милиона марака, што је за шест одсто мање него у истом периоду прошле године. Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 143,3 милиона КМ или 37 милиона марака мање у односу на исти период прошле године.

- Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Републици Српској . Међутим, порез на добит је у прва три квартала ове године наплаћен у износу од 194,8 милиона КМ, што је за 13,4 милиона марака или седам одсто више него у истом периоду претходне године. Што се тиче пореза на непокретности, наплата је износила 22 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду 2018. године - наводи се у саопштењу Пореске управе.

Истичу у саопштењу да су доприноси у периоду јануар-септембар ове године наплаћени у износу од 1.163 милијарде КМ, што је за 72,9 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду прошле године.

- За Фонд ПИО наплаћено је 658,5 милиона марака или 38,8 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 417,9 милиона марака што је више за 28,9 милиона марака у односу на упоредни период. Поред тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по шест односно седам процената - наводе из Пореске управе.

У саопштењу истичу да је код осталих јавних прихода, у прва три квартала ове године остварена је наплата од 324,4 милиона КМ, што је за 18,1 милион марака или шест одсто више у односу на исти период прошле године.

- Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 194,4 милиона марака или 13,6 милиона марака више. По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 29,2 милиона марака или 45 процената више, казне су наплаћене у износу од 16,3 милиона КМ или 19 одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 49,9 милиона марака, што је за 4,6 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године. Разлог мање наплате осталих прихода је мања наплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама - додају у овој институцији.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Табеларни приказ остварења наплате јавних прихода за првих девет мјесеци 2019. године, те поређење са наплатом из истог периода 2018. године постављен је на интернет страници Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org.