latinica  ћирилица
02/10/2019 |  19:16 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Сенат у четвртак о смјени Луке Кецмана

За сутра је најављена ванредна сједница Сената Бањалучког универзитета, о смјени проректора Луке Кецмана.

Заказана је након што су студенти Академије умјетности, чији је Кецман професор, изнијели примједбе на његов рад, а Студентски парламент Бањалуке и Унија студента Српске, затражили од надлежних да испитају ове наводе.

Проректор Кецман одговара да неће поднијети оставку. Тврди да је жртва људи, којима je препрека за незаконите радње у високошколским установама.

Студенти Академије умјетности тврде да њихов професор Лука Кецман треба да буде позван на одговорност због низа огрешења, па и оних од прије 30 година, кад је као наставник у Новом Саду конопцем за клупу везивао несташне ђаке. Оптужују га и да се лажно представљао, што је резултирало смјеном са функција секретара Драмског одсјека и предсједника Савјета Академије умјетности у Бањалуци.

"Потписивање непостојећих вјежби, извођење предавања умјесто професора, лажно представљање и потписивање предмета за које нема избор, испитивање и оцјењивање на испиту, као и фалсификовање потписа професора били су основ и за кривични поступак", наведено је у саопштењу студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Студенти тврде да их је и вербално вријеђао. У јавности се појавио аудио снимак, на којем професор Кецман каже да су студенти са инвалидитетом финансијски терет за факултете.

- Стварно је срамотно што је оваква изјава изашла у јавност са аспекта људских права и особа са инвалидитетом јер смо ми потписница УН - конвенција за особе са инвалидитетом гдје је гарантовано право на образовање свима нама - рекла је Ана Котур Еркић правница и активистикња у области људских права.

Да су приговори на рад професора Кецмана основани, каже и његов колега са Академије Ненад Бојић. Сматра да је актуелни проректор препрека напретку цјелокупног Универзитета.

Бојић наглашава да је у дугогодишњем спору са Кецманом увијек имао писмену подршку већине студената.

- Вјерујем студентима то што кажу о мени. Студенти не лажу. Све што кажу о Кецману у праву су. И више него у праву - сматра Бојић.

Проректор Кецман све оптужбе одбацује.

- Ја сам изненађен и шокиран да је некоме јако стало да се моје име деградира да ја не бих учествовао у неким будућим веома важним процесима - навео је Кецман.

Студентски парламент Универзитета у Бањалуци, Унија студената Републике Српске и поједини професори јавно су затражили да надлежни органи испитају евентуалне неправилности у раду Луке Кецмана.

Више детаља требало би да буде познато сутра, за када је заказана ванредна сједница Сената. Једина тачка дневног реда биће његово разрјешење са функције проректора за људске и материјалне ресурсе.