latinica  ћирилица
03/10/2019 |  08:00 ⇒ 08:03 | Аутор: sputniknews.com

Пјонгјанг потврдио: Успјешно лансирана ракета са подморнице

Сјеверна Кореја потврдила је да је успјешно извела ракетну пробу новог типа ракете са подморнице, саопштила је Централна телеграфска агенција Кореје.

- Академија науке о одбрани Демократске Народне Републике Кореје успешно је у среду ујутро извела пробно лансирање нове врсте балистичке подморничке ракете "Пукуксонг 3" у водама залива Вонсан у Источнокорејском мору - наводи се у саопштењу агенције.

У сриједу ујутро Јужна Кореја и Јапан забележили су лансирање сјевернокорејске балистичке ракете у правцу истока. Она је пала 350 километара од префектуре Шимане, у оквиру ексклузивне економске зоне Јапана. Последњи пут то се догодило у новембру 2017. године Домет лета ракете био је 450 километара, висина – 900 километара.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик изјавио је на брифингу да нова ракетна проба Пјонгјанга нарушава резолуције Савета безбједности.

Подморнички носачи ракета, заједно са интерконтиненталним балистичким ракетама и стратегијским бомбардерима, чине "нуклеарну тријаду". Сматра се да само Русија, Сједињене Америчке Државе и Кина имају потпуну тријаду.