latinica  ћирилица
03/10/2019 |  08:03 ⇒ 10:17 | Аутор: sputniknews.com

Помпео ударио на албанске лобисте

Један од најекстремнијих лобиста косовских Албанаца, творац лажи о наводним силовањима 20.000 Албанки током рата на КиМ, амерички конгресмен Елиот Енгел, нашао се на мети жестоких критика државног секретара САД Мајка Помпеа, пишу данас Вечерње новости.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

Један од најближих сарадника предсједника САД Доналда Трампа оптужио је Енгела за невиђене "притиске, застрашивање и силеџијство", према дипломатама из Стејт департмента.

Иако је до сукоба иницијално дошло због захтјева за импичмент америчког председника Трампа због скандала око Украјине, сукоб Помпеа и демократе Енгела практично разоткрива "прљаве методе" којима се годинама користе албански лобисти, распоређени на неке од кључних позиција у америчкој администрацииј, наводе Новости.

Рат око вођења спољне полтике на разним фронтовима, укључујући решавање косовског питања, који већ дуго тиња између Стејт департмента и делова Конгреса, ескалирао је у уторак, у отвореном писму које је Помпео упутио Енгелу и поставио га на свој Твитер налог.

Помпео је упозорио Енгела, који је предсејдник Одбора за спољне послове Представничког дома, да престане да "пријети и зове на саслушања професионалце из Стејт департмента".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић указује да је Помпео јасно поручио да неће дозволити малтертирање дипломата које спроводи Енгел.

- Када Енгел овакав притисак врши на Стејт департмент, можете само да замислите шта ради другим земљама у вези са КиМ. А добијао је милионе долара из Приштине и отворено говори да лобира за независно Косово, јер за њега гласају Албанци у САД. С друге стране, један конгресмен у Америци је рекао да је српска дијаспора најбоља, јер не тражи ништа заузврат за своје гласове. Зато што смо будале. Да гласате за неког, а да не очекујете ништа, па то нико тако у свијету не ради", рекао је Дачић, преносе Новости.