latinica  ћирилица
03/10/2019 |  08:38 ⇒ 11:22 | Аутор: sputniknews.com

Цвијановић: Сарајево вјешто измишља разлоге да се власт не формира (ВИДЕО)

Постоји политичка већина, односно математика постоји у Парламенту да се направи нови Савет министара, али опструкције долазе из Сарајева, које се одлучило да постави одређене услове. А када постављате услове, онда не тражите партнере, него тражите разлог да нешто не успије, каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Ово је у интервјуу за Спутњик изјавила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, коментаришући то што у БиХ још увијек није формиран Савјет министара, а рок од 30 дана за формирање власти, који су постигли представници три народа, одавно је истекао.

Интервју преносимо у цијелости:

Шта даље, има ли излаза из ове ситуације? Докле БиХ може да функционише без Савјета министара и без буџета?

Чињеница да ни годину дана од избора још увијек немате конституисану власт на нивоу БиХ, а није конституисан ни федерални ниво у другом ентитету, говори о томе да су околности прилично тешке и шаље лошу поруку, јер - чему служе избори, ако нисте у стању да сједнете и да уговорите. Условљавања из Сарајева говоре да су они, у суштини, и тражили разлог да нешто не успије и коначно смо дошли до тога да није успјело. Али оно што мене, као предсједнице Републике Српске, приоритетно интересује је - какве су ствари у Републици Српској. Са задовољством могу констатовати да су ствари добре и да је мало тога што заправо утиче на неки стварни живот у Републици Српској, а дешава се у Сарајеву. Ово је сада потврда - годину дана немате конституисану власт, имате у техничком мандату Савјет министара који у суштини и не ради, мало чиме он може да се бави, не идете у парламент јер немате у парламенту конституисано све што је потребно. Дакле, то је просто таква ситуација у којој имате апсолутно затишје, али и поред тога све у Републици Српској функционише, и због тога сам задовољна.

Како видите политику условљавања и уцјена, која се усталила посљедњих мјесеци према представницима Срба у БиХ, почев од Годишњег националног програма за НАТО (АНП)?

То је условљавање, када измислите једну тему за коју знате да нема сагласности, и онда њу постављате, наводно, као неки услов. Изаберете такву тему гдје имате и формално неку димензију, препреку, зато што је, рецимо, Народна скупштина донијела Резолуцију о заштити уставног поретка и војној неутралности, која се не односи само на НАТO, већ на било какав потенцијални војни савез, што показује наше опредјељење. Дакле, то изаберете као услов и, наравно, то урадите уз подршку, нисте ви то сами смислили у Сарајеву, јасно је то мени. И онда кажете - ево, ово је тема која може дуго да нас држи изван процеса формирања власти. Такву су, дакле, тему изабрали. Ја сматрам да је то политички бесмислено, ма како да неко мисли да може да профитира политички тиме што ће условљавати. То је погрешна процјена људи у Сарајеву и дијела међународне заједнице, који су помислили да ће СНСД не знам шта урадити, само да дође на власт. Људи су намјерно то опструисали и оно што могу да поручим јесте - ако је то БиХ коју жели бошњачка политичка елита, ево - имате такву БиХ. Дакле, таква је - не можете конструисати власт, нећете. Хоћете да условљавате, а они други неће да буду условљени. Хоћете да бирате другима, а они кажу - не можете нам бирати. Према томе, ако је блокада кључ њиховог функционисања и живота, ево у реду - то је блокада. А што се тиче нас у Републици Српској, нас интересује проходност закона, и то имамо. Интересују нас веће пензије и плате — дешава се то и дешавало се у претходном периоду, када сам била предсједница Владе. Сви заједно, у координацији са српским чланом Предсједништва господином Додиком и са свим нашим парламентарцима, радимо на томе да се повећавају плате и пензије, да се одрже социјална давања, да имамо више болница, вртића, да се гради Република Српска.

Из Српске, а и од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, често се може чути порука - да постоји и право на самоопредјељење. Шта је црвена линија, после које би се Српска могла одлучити на тако нешто, и да ли мислите да би Запад тако нешто дозволио?

То право на самоопредјељење није ствар коју неко себи покушава прибавити на превару, то је универзално право, препознато у међународним актима, намјењено свима, а не само једноме, не само изабраном. Зашто је онда проблем и зашто је то тако страшна ствар, када се ми позовемо на неко универзално право, да онда ти неки странци реагују и рачунају шта ће бити? Све што ми радимо и будемо радили у Републици Српској нема везе са преласком црвених линија. Све што Република Српска и институције Српске буду радиле икада и што раде сада јесте у складу са Уставом, у складу са законима и има потпуни легитимитет, има потпуну подршку, дакле - народну вољу, која стоји иза тако нечега. Нећемо правити оно што они од нас упорно очекују — да ми направимо неки корак који ће бити корак изван Устава. Не. Ми смо људи и политика која се креће у оквиру Устава, а у том Уставу каже да се зовемо Република Српска, да јесмо република, да имамо своје институције, територију, становништво, своју власт, тако постављену и на локалном и на републичком нивоу, и да треба да сарађујемо и да одатле бирамо некога на ниво БиХ. Дакле, никакве ми грешке нећемо правити и никакве исхитрене потезе ми не правимо. Ми смо људи од става и хоћемо да поштујемо Устав, у коме јасно пише шта је Република Српска.