latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:18 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Инцко: Прошло вријеме када је међународна заједница прописивала рјешења

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да су прошла времена када је међународна заједница прописивала рјешења у БиХ и била предводник у њиховом спровођењу, те да домаћи политичари морају што прије почети да предузимају напоре да би се кренуло напријед.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

- Политичари се морају помирити са тим. Снага која покреће воз звани БиХ и води га напријед мора бити "мејд ин БиХ" - рекао је Инцко.

Он је поручио да је потребно што прије формирати органе власти на свим нивоима, имајући на уму међународне обавезе БиХ, те да нема сумње да је то предуслов за реформе неопходне на путу интеграције у ЕУ.

Инцко је указао да је БиХ статистички међу најсиромашнијим земљама у Европи, те да су неопходне реформе које ће помоћи да се побољшају услови живота.

- Процес ЕУ интеграције пружиће БиХ потребну подршку у спровођењу неопходних реформи да би се земља припремила за рјешавање изазова који произилазе из пуног чланства у ЕУ. То није лак задатак - рекао је Инцко за Ослобођење.

Он сматра да се то може постићи уз политичку вољу и подршку становништва, али да је, како је рекао, БиХ потребно неко освјежење.

Инцко је нагласио да нема сумње да ће, када БиХ одлучним кораком крене напријед, међународна заједница бити ту да помогне, можда чак више него прије.