latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:04 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Рат Индије и Пакистана однио би животе 125 милиона људи

Нуклеарни рат између Индије и Пакистана могао би да доведе до смрти 125 милиона људи за само неколико дана, што би било више него у Другом свјетском рату, као и до распадања животне средине, показало је ново истраживање објављено у америчком научном журналу Напредак науке.
Кашмир - Фото: илустрација
КашмирФото: илустрација

Истраживање предвиђа колосалне губитке живота у случају таквих сукоба, који би могли да проузрокују глобални пад температуре до нивоа посљедњег леденог доба.

- Такав рат не би био пријетња само за локације које би биле бомбардоване, већ за цијели свијет - изјавио је професор наука о животној средини на Ратгерском универзитету и један од аутора студије Алан Робок.

Компјутерском симулацијом утврђено је да би свака детонација нуклеарног оружја почистила 700.000 људи, док би експлозије могле послати у атмосферу толико чаћи и крхотина да би дошло до "нуклеарне зиме", што би довело до убрзаног пада температуре, пропадања усјева и на крају до масовне појаве глади.

Главни аутор студије Брајан Тун изјавио је да би рат Индије и Пакистана био без преседана у људском искуству, пренијела је "Раша тудеј".

Индија и Пакистан тренутно имају укупно око 300 комада нуклеарног оружја, али аутори студије предвиђају да би њихов број могао порасти на 500 до 2025. године, која је у компјутерској симулацији одређена као година када би хипотетички могао да избије рат између Индије и Пакистана.

Тун је додао да се нада да ће Пакистан и Индија имати у виду посљедње истраживање.