latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:30 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Уговор о транспорту гаса биће на снази најмање годину

Директор "Гас промета" са Пала Миломир Драганић изјавио је Срни да је деблокиран проток гаса према Сарајеву, додајући да је потписан уговор са представницима "БХ-гаса" који ће бити на снази најмање годину дана.

Драганић је истакао да је договор постигнут јуче послије вишечасовних преговора, наводећи да је било неопходно направити уговор о транспорту гаса кроз Републику Српску, што је друга страна одбијала до посљедњег тренутка.

- Уговором се подразумијева да се плаћа транспорт гаса кроз Републику Српску, ништа више није спорно - истакао је Драганић.

Он је подсјетио да је постојао дугорочни уговор између "Србијагаса" и федералне стране, који је "Гас промет" поштовао.

- Њиме се предвиђало да транспорт гаса до Зворника обаваља "Србијагас", а они су нама плаћали транспорт. Тај уговор је истекао и онда је свако за своју дионицу наплаћивао транспорт - објашњава Драганић.

Осим директора "Гас промета" Миломира Драганића и "БХ-Гаса" Јасмина Салкића састанку који је одржан јуче присуствовали су премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, федерални министар енергетике, рударства и индустрије Нермин Џиндић те помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске Миленко Тодоровић.

Зворничко постројење компаније "Гас промет" јуче је обуставило транспорт гаса према Федерацији БиХ.

Директор "Гас промета" Миломир Драганић рекао је јуче Срни да је проблем настао због тога што "БХ-гас" није обновио уговор о транспорту гаса за наредну годину, због чега је био обустављен проток гаса кроз Србију и кроз Републику Српску.