latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:42 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Лондон: Брисел да покаже креативност и флексибилност

Бртанија је спремна да преговара о детаљима своје нове понуде Европској унији о "Брегзиту", али је сада на европском блоку да буде креативан и флексибилан да би се избјегло неуређено иступање Лондона 31. октобра, рекао је данас британски министар за "Брегзит" Стивен Баркли.

Британски премијер Борис Џонсон упутио је јуче посљедњи приједлог о "Брегзиту" и понудио могући комопромис када је ријеч о граници са Ирском. Његове идеје дочекане су са умјереним оптимизмом у ЕУ, али двије стране још немају договор.

- Сада је на ЕУ да одговори и покаже да може да буде креативна и флексибилна - рекао је Баркли и додао да су Британци спремни да преговарају о детаљима.

Џонсон је предложио да се на ирском острву успостави регулаторна зона за сву робу умјесто такозваног "бекстоп" аранжмана, за који каже да му је неприхватљив.

Он је предложио и да институције Сјеверне Ирске добију овлаштење да поштују регулаторну зону или да иступе из ње.

На питање да ли има довољно времена да се постигне договор о "Брегзиту", Баркли је рекао да Лондон не жели продужење рока и да вјерује да времена има довољно.

Помоћник у ирском Министарству финансија Патрик Одонован рекао је да Џонсонов приједлог није основа за споразум, него основа за дискусију.

- Постоје неке ствари које поздрављамо, али и неке са којима имамо проблем, конкретно, то је могућност царинских провјера - рекао је Одонован.

"Бекстоп" аранжманом предвиђено је да граница између Републике Ирске и Сјеверне Ирске остане отворена као данас, уколико то питање не може да се ријеши трговинским споразумом или технолошким рјешењима.

Џонсон каже да је то антидемократско рјешење и да би могло да зароби Британију у царинској унији са европским блоком.

Он иснсистира да читава Британија треба да напусти царинску унију ЕУ, а то подразумијева увођење царинских контрола.

Британски премијер предложио је да се провјере не врше на граници и да се те процедуре поједноставе, а да најамњи трговци буду изузети из царинских процедура.

Према његовом плану, физичке провјере вршиле би се на малој количини робе и углавном у објектима самих трговаца. Остале царинске процедуре могле би да се врше "било гдје у Ирској и Сјеверној Ирској".