latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:27 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Линта: Фалсификовање страдања козарачке дјеце

Скандалозни документарни филм "Дјечије прихватилиште Сисак", који су снимиле усташке снаге, значи да Хрватска наставља срамно негирање геноцида над српским народом у НДХ, оцијенио је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.
Документарни филм "Дјечије прихватилиште Сисак" - Фото: Screenshot/YouTube
Документарни филм "Дјечије прихватилиште Сисак"Фото: Screenshot/YouTube

- Циљ филма је да се у потпуности фалсификују догађаји везани за библијско страдање козарачке дјеце у злогласној НДХ- рекао је Линта.

Он је нагласио да мноштво докумената, изјава људи и свједочанстава потврђују неспорну чињеницу да је у Сиску био прави усташки концентрациони логор за дјецу, а не дјечије прихватилиште, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је подсјетио да је у логору од августа 1942. до јануара 1943. било затворено око 7.000 дјечака и дјевочица, Срба са Козаре, али и са Баније, Кордуна, Славоније.

- Логор је неколико мјесеци био мјесто ужаса и страве. Потресна свједочења људи, између осталог, говоре да су дјеца била гола и боса без покривача и да су лежала на голим подовима и бетону, или са нешто мало сламе. Смртност дјеце због стравичних услова живота и заразних болести била је велика - навео је Линта.

Управо због чињенице да је евидентно фалсификовање историје, Линта је констатовао да је крајње вријеме за снимање филма "Дјеца Козаре", како би на истинит начин била приказана трагедија масовног и систематског истребљења српског народа у геноцидној НДХ.

Он је, осврнувши се даље на страдање српског народа на Козари, указао да је је на том подручју током непријатељске офанзиве, која је започела 10. јуна 1942. године, сатрто готово све српско.

- На подручју Козаре и Поткозарја убијено је око 40.000 српских цивила, а око 70.000 их је протјерано и одведено у логоре - нагласио је Линта.

Према његовим ријечима, у Хрватској је редовна и нормална појава јавног негирања геноцида над српским народом, почињеног за вријеме НДХ.

- У Хрватској се слободно објављују и одржавају промоције ревизионистичких књига и филмова чији је циљ да се највећа фабрика смрти на Балкану у Другом свјетском рату Јасеновац прикаже као радни логор у којем су логораши имали пристојне услове живота, гледали позоришне представе и бавили се спортским активностима - навео је Линта.

Линта је нагласио да се, такође, објављују књиге и текстови у којима се негира геноцид над српским народом почињен на бројним другим мјестима широм НДХ.

- У Хрватској није законски санкционисано јавно негирање геноцида над српским народом што је само један у низу доказа да су темељи данашње Хрватске усташтво и НДХ - закључио је Линта.