latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:28 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

"Октобарски правнички дани" у Бањалуци

На Правном факултету Универзитета у Бањалуци данас је отворено 16. савјетовање "Октобарски правнички дани" на којем учествују правници из Републике Српске, БиХ и земаља региона.
Бањалука: Правнички дани - Фото: СРНА
Бањалука: Правнички даниФото: СРНА

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је суштина "Октобарских правничких дана" стицање знања и размјена искустава.

- Задовољство ми је што сам покровитељ овог савјетовања на коме учествују бројни правни стручњаци из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и земаља окружења - рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да је значајно што савјетовању присуствује и велики број младих правника.

- У уводном излагању сам говорила која је важност правног система и поретка и подсјетила да Република Српска функционише у складу са Уставом који је донесен 1992. године и Анексом четири Дејтонског мировног споразма који представља Устав БиХ - додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су високи представници у БиХ наметали законе, што је било класично урушавање правног система у БиХ.

- Све су то ствари на које политика и право једнако треба да дају одговоре да бисмо заштитили оно што јесте наш правни, политички и административни амбијент у коме живимо. Раскорак између онога што пише у Уставу и праксе, а резултат је наметања високих представника, јесте изазов и за право и за политику - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Удружења правника Републике Српске Рајко Кузмановић оцијенио је да ово удружење и Правни факултет Универзитета у Бањалуци 16. пут успјешно организују "Октобарске правничке дане".

- Бројне су активности Удружења правника Републике Српске, а једна од њих је и да смо са колегама из Србије формирали Савез удружења правника. Најзначајнија активност нашег удружења јесу "Октобарски правнички дани" на којима је до сада учествовало више од 10.000 правника - рекао је Кузмановић отварајући савјетовање којем присуствује и предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Кузмановић каже да Република Српска има квалитетне правнике који спроводе правне регулативе.

Декан Правног факултета бањалучког Универзитета Жељко Мирјанић нагласио је да овај факултет има лиценциране правне докторске студије, што је велики успјех.

Он је навео да ће 6. фебруара 2020. године бити обиљежено 45 година од оснивања овог факултета и тим поводом бити организована међународна научна конференција.

Предсједник Удружења правника Србије Миодраг Орлић оцијени је да је сарадња правника из Српске и Србије веома добра.

- Значајно је да заједно радимо и градимо правни систем. Желим вам много успјеха у унапређивању правног система у Српској - рекао је Орлић.

Током 16. савјетовања "Октобарски правнички дани" биће изложено 89 реферата 111 истакнутих стручњака из свих области права.

Организатор 16. савјетовања "Октобарски правнички дани" су Удружење правника Српске и Правни факултет Универзитета у Бањалуци, суорганизатори су Нотарска комора Српске, Адвокатска комора Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Генерални покровитељ скупа је Влада Српске, односно Министарство правде, а медијски покровитељ Радио-телевизија Републике Српске.