latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:50 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Добој: Више од 1.300.000 КМ противправне имовинске користи за предузеће Бојковача

Полиција из Добоја доставила је извјештај Окружном јавном тужилаштву против предузећа Бојковача из Кожуха код Добоја, које заступа Озрен Ђорђић, због имовинске користи за ово привредно друштво у износу више од 1.300.000 КМ без ПДВ-а остварене ископом и продајом шљунка или пијеска из пољопривредног земљишта, сазнаје Срна.
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић) -
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић)

Из Полицијске управе Добој саопштено је да је за правно лице са подручја Добоја заступано од лица чији су инцијали О.Ђ, постоји основ сумње да је од средине априла 2013. године па до краја јуна 2018. године, обављало дјелатност ископа, вађења и продаје природног шљунка или пијеска из пољопривредног земљишта, без потребних одобрења надлежних органа и закључивања уговора о концесији и плаћања концесионе накнаде за право коришћења минералних сировина.

У саопштењу се истиче да је правно лице земљиште користило у непољопривредне сврхе не извршивши промјене намјене земљишта чиме је повриједило законске прописе у односу на располагање, коришћење и управљање имовином, а затим противправно експлоатисане минералне сировине у контуинитету продавало домаћим купцима чиме је противправно остварило имовинску корист за привредно друштво у износу више од 1.300.000 КМ, без ПДВ-а.

- За наведено правно лице постоји и основ сумње да у одређеном периоду није вршило пријаве, обрачун и уплате накнада за коришћење минералних сировина нити се на други начин обавезало за плаћање накнада за коришћење минералних сировина, па је на тај начин при извршавању законских обевеза - плаћања накнаде за коришћење минералне сировине ускратило средства које представљају јавни приход Републике Српске и града Добоја на чијој територији се експлоатација и врши, што представља штету за буџет Републике Српске и буџет града у износу од око 46.220 КМ, а корист за поменуто ово друштво - наводи се у саопштењу.