latinica  ћирилица
03/10/2019 |  12:50 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Додик: Комшић не поштује институције БиХ, а позива Лаврова да то чини

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је смијешно и неозбиљно да један члан Предсједништва БиХ позива шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да поштује став институција БиХ, а да их при том сам не поштује.
Милорад Додик  (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- /Хрватски члан Предсједништва БиХ/ Жељко Комшић упорно негира чињеницу да се Република Српска јасно опредијелила за политику војне неутралности и да, колико ми је познато, нема партије из Српске која ту чињеницу не поштује - нагласио је Додик.

Он је упитао зашто се, ако је у БиХ све завршено у вези са питањем НАТО интеграција, још о томе прича и зашто се од Срба тражи потпис на Годишњи национални програм за чланство у НАТО.

- Ако Бошњаци могу да наставе са НАТО интеграцијама без Срба и Републике Српске, зашто то не учине? Ако у став БиХ не може бити уграђен и став Републике Српске, нека јавно кажу - рекао је Додик.

Он је истакао да је Руска Федерација веома досљедна у својој политици према БиХ, базираној на поштовању Дејтонског мировног споразума.

- То би и Комшић и остали требало да поштују. Није став Републике Српске у вези са НАТО интеграцијама став Руске Федерације, то је став Српске, а о разлозима за такву одлуку говорили смо више пута - каже Додик.

Реагујући на изјаву Лаврова да САД и један број држава Западне Европе воде политику увлачења БиХ у НАТО, Комшић је позвао шефа руске дипломатије да поштује одлуке институција БиХ, те додао да је "једногласна одлука Предсједништва БиХ која никада није опозвана, повучена или промијењена да БиХ жели бити чланица НАТО-а".