latinica  ћирилица
03/10/2019 |  14:33 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Набављена савремена лабораторија за анализу херцеговачких производа

Град Требиње набавио је нову лабораторијску опрему у вриједности 60.000 КМ, уз помоћ које ће бити вршене детаљне анализе производа из "Херцеговачке куће", што ће омогућити да сваки производ има потпуну декларацију и биће спреман за извоз ван граница БиХ.
Требиње: Дутина, Јелић, Ћурић - Фото: СРНА
Требиње: Дутина, Јелић, ЋурићФото: СРНА

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је пројекат "Херцеговачке куће" покренуо провјеру квалитета хране, те да се прехрамбени производи већ двије године детаљно контролишу, али набавка ове модерне и напредније опреме је од великог значаја.

- Анализе урађене овдје много ће значити за извоз наших производа изван БиХ - нагласио је Ћурић.

Он је додао да је идеја раније настала, те да су постојале одређене финансијске тешкоће.

- Одлучили смо се да подржимо овај пројекат са највећим износом средстава, у сарадњи са "Електропривредом Републике Српске", "Хидроелектранама на Требишњици" и "Хидроелектраном Дабар" - рекао је Ћурић.

Он је истакао да ће са набавком ове опреме "Херцеговачка кућа" у Требињу и Бањалуци проширити асортиман својих производа.

Ћурић је подсјетио на план да се "Херцеговачка кућа" отвори и изван Српске.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина рекао је да ће ова опрема много значити јер се до сада нису могле вршити детаљне анализе производа, неопходне за декларацију на производу.

- До сада смо имали могућност микробиолошке анализе и дио хемијских анализа са ранијом опремом - додао је Дутина.

Он је навео да ће са анализама у новој лабараторији сваки херцеговачки производ имати потпуну декларацију која ће омогућити извоз на многа тржишта.

Нова опрема је смјештена у просторијама регионалног центра Института за јавно здравство у Требињу.

Руководилац требињског регионалног центра Института за јавно здравство Републике Српске Данијела Јелић рекла је да ће им ова опрема значити јер ће моћи да врше свеобухватне анализе испитивања намирница од малих произвођача.

- На располагању смо Аграрном фонду тако да смо заједничким трудом подигли квалитет производа доступних у "Херцеговачкој кући" - истакла је Јелићева.