latinica  ћирилица
03/10/2019 |  14:33 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Дани Србије и Српске у Аустрији - шанса за привреднике (ФОТО)

У Бечу ће сутра бити свечано отворена манифестација Дани Србије и Српске у Аустрији. Програм је почео већ данас, а Бањалука и Нови Сад представили су своје привредне потенцијале.

Тиме је званично почео програм манифестације Дани Србије и Српске у Аустрији. Ово је прва оваква манифестација у Бечу.

Прва иза које су институционално стале и Република Српска и Србија. Званично, биће отворена сутра у 19.00 часова и присуствоваће јој званице из културног живота Српске и Србије, представници дијаспоре и гости из јавног живота Аустрије

Дани Србије и Српске у Аустрији трајаће до 30. октобра, а током трајања манифестације у Бечу ће бити уприличено гостовање позоришта из Београда и Бањалуке, отварање неколико изложби и одржавање концерата. Уз то, битан дио програма су и презентације привредних и туристичких потенцијала Српске и Србије.

Званично још није почела, али је у главном граду Аустрије манифестација Дани Србије и Српске већ окупила привреднике из матица и дијаспоре. Првог дана манифестације, презентација привредних потенцијала Бањалуке и Новог Сада. Маркус Страсер Стокл један је од оних којем је Република Српска атрактивна за инвестиције.

- У Републици Српској смо од 2005. Године, имамо отприлике 400 радника тренутно. Један од главних разлога због којих смо изабрали Републику Српску јесте квалификована радна снага. Ми производимо каблове као и електронику за ауто-индустрију и разне типове електронике - рекао је власник компаније Network quality management GMBH Маркус Страсер Стокл.

Штрасер каже, Република Српска атрактивна је због једноставне процедуре, али каже, мана су и даље царине које је неопходно платити. Ипак због подршке и радне снаге биљеже раст и планирају ширење. Представљање привредних потенцијала уз културне садржаје доминира манифестацијом коју је подржала и предсједница Републике заједно са Владама Српске и Србије.

Дани Српске и Србије у Аустрији (Фото: РТРС)

- Показује велики значај и дугорочну сарадњу између Републике Српске и Аустрије и показује колико је аустријска привреда заинтересована не само за Републику Српску него и за регију генерално. У том контексту нам је важно да покажемо наше потенцијале и да покажемо да смо спремни за даље инвестиције - истакао је шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић.

Какви су ефекти удруживања дијаспоре са матицом најбоље знају они који су већ остварили сарадњу и који окупљају привреднике. Кажу, потенцијала за раст обима размјене који је сада око 100 милиона евра, и даље има.

- Имамо довољно заједничких могућности за сарадњу. Ја бих нагласио да је сарадња између малих и средњих предузећа која углавном одликује ову структуру најважнија сарадња. Оно гдје ја видим потенцијал је метални сектор Републике Српске који извози за Аустрију а шансу за аустријске фирме на тржишту Републике Српске видим у сектору услуга - изјавио је предсједник Привредне коморе Беча Валтер Рук.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука истакао је како је важно напоменути да смо прије десет година имали негативану покривеност увоза извозом, док данас имамо веома изражен суфицит у робној размјени. Како је рекао, негдје око 50 одсто је суфицит наше робне размјене.

Дани Србије и Српске у Аустрији трајаће до 30. октобра. Програм је највећим дијелом усмјерен на представљање културе и умјетности Републике Српске и Србије публици у Аустрији.