latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Извоз пилетине у ЕУ - значајан напредак ка европским стандардима

Извозом пилетине из БиХ у ЕУ биће остварен значајан напредак и допринос у постизању европских стандарда и у овој области, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

- На томе смо радили годинама и мјесецима. Већ извозимо 9.000 тона пилећег меса у регион и сада нам се отварају перспективе и за сусједне земље које су у ЕУ, али и друге европске земље. Та тржишта није лако освојити, али БиХ је једна од ријетких трећих земаља која има дозволу за извоз пилећег меса и прерађевина од пилетине, што јој повећава конкурентност и кредибилитет уопште - рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Одговарајући на питање у вези са законом о гасу на нивоу БиХ и проблемима у транспорту гаса кроз Републику Српску и Федерацију БиХ, он је рекао да би било добро када би усаглашени нацрт закона о гасу био у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и да потом буде упућен у Савјет министара.

- Нажалост, није, иако о том закону говоримо већ три године. Република Српска доставила је позитивно мишљење у јулу ове године, а посљедње мишљење Федерације БиХ је из 2017. године и оно је негативно - навео је Шаровић.

Он је додао да се чека на позитивно мишљење из ФБиХ, а да су подршку усаглашеном закону дали и надлежни органи Европске комисије.

Шаровић сматра да би БиХ требало да има више добављача природног гаса, али да тај договор треба постићи на нивоу ентитета.