latinica  ћирилица
03/10/2019 |  16:01 ⇒ 21:51 | Аутор: srpskainfo.com

Владо Ђајић се одрекао посланичког додатка у корист новорођених беба

Све бебе рођене 4. октобра ове године у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске наредних 12 мјесеци примаће 100 КМ, а новац за ову намјену обезбиједиће предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" доктор Владо Ђајић одрицањем од свог посланичког додатка, саопштено је из ове фондације.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Ђајић је, наиме, донио одлуку да поводом свог рођендана прво почасти нове становнике Републике Српске рођене у бањалучком породилишту.

- На тај начин желим да скренем пажњу јавности на значају повећања наталитета у Републици Српској, те да напоменем да је крајње вријеме да се освијестимо по овом питању. Поред свих добрих мјера које спороводи Влада Републике Српске и најављених будућих мјера, у ову проблематику морамо да се укључимо сви. Примјера ради, ако би пола становника Републике Српске на свој рођендан одвојило само по 10 КМ за наталитет, то је око пет милиона КМ. Или други примјер, ако би сви радници у Републици Српској, којих има око 250.000 одвојило по 10 КМ мјесечно за повећање наталитета, то би било скоро 30 милиона КМ годишње - каже Ђајић.

Према његовим ријечима, ако би се та средства усмјерила на стимулисање рађања, Република Српска би сигурно била водећа по стопи наталитета у региону.

- Апелујем на све своје колеге посланике, начелнике општина и градоначелнике градова, предсједнике скупштина општина и градова, одборнике у скупштинама општина и градова, све директоре предузећа, све јавне службенике, привреднике и грађане у Републици Српској да слиједе овај примјер јер би то био знак да нам је стало да се више беба рађа. Свако од нас на дан свог рођендана потроши одређени износ новца и сматрам да је најљепше да се дио тих средстава усмјери на даривање нових становника Републике Српске. Одлучио сам да се одрекнем свог посланичког додатка и да у наредних годину дана поклоним износ од 100 КМ свакој беби која је рођена 4. октобра ове године у УКЦ, на мој рођендан - рекао је Ђајић.