latinica  ћирилица
03/10/2019 |  16:36 | Аутор: РТС

Вишеградска група подржала Србију на путу ка ЕУ

Вишеградска група је на Самиту у Прагу, којем је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић, једногласно подржала Србију, како је рекао домаћин скупа, чешки предсједник Милош Земан, "у сваком могућем смислу". На заједничкој конференцији за штампу подршку Србији изнијели су шефови Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске. Самиту је присуствовао и предсједник Словеније Борут Пахор.
Вишеградска група је на Самиту у Прагу (Фото: Предсједништво/ Димитрије Гол) -
Вишеградска група је на Самиту у Прагу (Фото: Предсједништво/ Димитрије Гол)

Предсједник Чешке, земље домаћина, истакао је да све чланице тог савеза подржавају приступање Србије Европској унији.

- Драго ми је што могу да вас обавијестим да сви предсједници једногласно подржавају приступање Србије у ЕУ. Спремни су да том учлањењу пруже максималну помоћ - рекао је Земан је на конференцији за штампу.

Милош Земан је изјавио да су се током састанака бавили квотама за мигранте, интернетом, као и  и проблематиком обновљивих извора енергије.

Предсједник Мађарске, Јанош Адер, навео је да је разматрано и питање ЕУ и нови циклуси у Унији. 

- Систем пољопривредних субвениција остаје непромијењен. Знамо добро да фондови и субвенције за фармере имају своју функцију, а то је да осигурају новим члановима да стигну старије земље чланице. Напредовали смо, али можемо да користимо ове фондове за инфраструктуру, модернизацију и друге ствари. То није у интересу само тих земаља, већ цијеле ЕУ - навео је Адер.

Друга тема је, наводи, интеграција балканских земаља у ЕУ и пријем Србије што је прије могуће у Унију.

- Све земље овдје - пет земаља чланица су за улазак Србије. То је новост, о томе смо причали. Наша позиција остаје непромијењена. Желим да кажем да што се тиче стабилности Балкана, то није само у интересу Србије, већ у интересу цијеле Уније - истакао је предсједник Мађарске.

Након официјелног дијела састанка, домаћин, предсједник Чешке Милош Земан организовао је и неформално дружење и свечани ручак.

Послије заједничке конференције за новинаре предсједници су се упутили до предсједничког видиковца, у ловишту Лани.
Према његовим ријечима, задатак нове Европске комисије биће да земље чланице испуне своје обавезе.

- Ако Србија испуњава све услове, треба да заборавимо губитак повјерења у прошлости, а ЕУ би требало да се прошири - додао је Адер.

Предсједник Пољске Анджеј Дуда такође је истакао да су представници чланица Вишеградске групе на састанку јасно пренијели предсједнику Србије Александру Вучићу да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.

Дуда је рекао да врата ЕУ треба да буду отворена за земље које нису чланице, али да мора да буде јасних критерикума, рокова и услова, јер без њих не може да буде повјерења.

- Тај процес је и иначе тежак. Наше земље имају та искуства, ми смо ушли у ЕУ прије 15 година и знамо изазове са којима су суочене те земље и та друштва, која морају да прихвате. То је истакао и предсједник Србије - рекао је Дуда.

Он је рекао да су на састанку јасно пренијели предсједнику Вучићу да ће га подржати на путу у ЕУ.

Дуда је рекао и да је кључно да ЕУ покаже да је спремна да прими нове чланице и истакао да све земље морају да имају корист од политике отворених врата.

Предсједница Словачке Зузана Чапутова потврдила је подршку своје земље Србији на путу евроинтеграција.

Подсјетила је на искуства Словачке, рекавши да је процес трансформације био користан а да је послије испуњења свих критеријума Словачка данас високо интегрисана земља.

- И данас захтијевамо више интеграције. Чланство у ЕУ нам доноси користи, људи то цијене, показују наша испитивања. Имамо у Словачкој велику подршку ЕУ - рекла је Чапутова.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је након састанка Вишеградске групе у дворцу Лани да подржава геополитички приоритет актуелног самита, то јест подршка проширењу ЕУ на Западни Балкан.

Пахор је нагласио да Словенија подржава проширење ЕУ на Западни Балкан, јер то води ка смањењу безбједносних ризика.

Указао је да ризици по безбедност ЕУ расту ако Западни Балкан не буде интегрисан, или то буде одлагано.

Истакао је да је подршка В4 и Словеније, и то не само за Србију, већ цијели регион, веома важна.

- Наша обавеза као чланицама је да ЕУ објаснимо да потребу проширења. Разумијем што неки сматрају да треба прво да се ЕУ консолидује изнутра, али предлажем да не заборављамо на проширење током спровођенај реформи унутар Уније, посебно на Западни Балкан. За ЕУ би могле бити лоше посљедице ако се заборави на проширење - поручио је Пахор.

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је чланице Вишеградске групе да подрже Србију у европским интеграцијама и да је "погурају" на том путу, како би и Србија могла да каже да има пријатеље у Бриселу, који ће да се боре за њу.

- Онако како сте ви некада гледали у многе западне земље, тако ми данас гледамо у Вишеградску групу и успјехе које сте постигли - рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији по завршетку Самита Вишеградске групе у проширеном формату, у Прагу.

Вучић је истакао да је Србија лојални пријатељ и да ће моћи да допринесе и развоју ЕУ и развоју билатералних односа земаља које присуствују састанку.