latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:57 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Освештано звоно цркве у комплексу МУП-а у Залужанима

Епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештенства, освештао је звоно цркве Светог Архангела Михаила, у комплексу Центра за обуку МУП Републике Српске у Залужанима.

Служен је и парастос за припаднике МУП-а Српске који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Тачно у 16 часова и 20 минута, у Залужанима се први пут огласило новоосвештано звоно цркве Светог архангела Михаила - мјеста молитвеног окупљања припадника полиције Српске. Црква је подигнута у част припадника МУП-а који су живот дали за стварање и очување Републике Српске.

- Њихов подвиг био је јуначки и они су иконе одбране наше слободе, народа и свете Цркве - поручио је владика Јефрем.

Звоно је дар Електропривреде Републике Српске. Директор ЕПРС Лука Петровић захвалио је радницима који су донирали новац.

- Захвалио бих министру Лукачу који је изнио идеју да наше предузеће буде донатор ових звона, али и радницима Електропривреде који су на свој начин учествовали у томе. Ово је јединствена црква у Српској чија градња показује да наши јунаци неће бити заборављени - рекао је Петровић.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач поручио је да се на овај начин МУП одужује свим јунацима који су погинули у ратним сукобима.

Лукач је истакао да су 782 припадника Министарства погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату борећи се за Републику Српску и да је ово порука свим полицајцима и породицама погинулих, да ти јунаци нису заборављени, као и да ова спомен-црква заувијек остаје њима у славу и част.

Министар је рекао да ће 21. новембра, када МУП обиљежава крсну славу Светог архангела Михаила, бити освештана и црква посвећена овом светитељу.