latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:09 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Сенат: Кецман нарушио углед Универзитета

Лука Кецман више није проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци. Већином гласова, разријешен је на ванредној сједници Сената. На терет му је стављено да је, недопуштеним радњама, нарушио углед Универзитета. Сједница Сената заказана је након што су студенти Академије умјетности, чији је Кецман професор, изнијели примједбе на његов рад.

Да је Лука Кецман нарушио углед Универзитета, сматрају 23 члана Сената. Два су била против разрјешења, један суздржан према приједлогу ректора Радослава Гајанина да Кецман буде смијењен због, како је рекао, штетних активности.

- Те активности се односе на поступање према студентима, непромишљене изјаве, бројни дисциплински поступци који су вођени, и на крају и пријава за узимање мита - рекао је Гајанин.

Кецман је и на сједници Сената негирао све ове оптужбе. Пита како је могуће да му на терет буду стављени догађаји које Ректорат није сматрао спорним кад је биран за декана или проректора.

- Говорило се о пријавама од прије 13 или 20 година. Срамота је да се чланови Сената изјашњавају, а да нису имали ниједан документ који потврђује тврдње - каже Кецман.

Супротно овим тврдњама, представици Уније студената Републике Српске кажу да су видјели довољно података и да су донијели исправну одлуку. Захвални су ректору Гајанину што је уважио молбу њихових чланова и заказао сједницу Сената која је, увјерени су, подигла углед ове институције.

- Име Универзитета мора бити у најбољем погледу представљено и Универзитет мора ићи ка напретку и ту смо сагласни са ректором. Надам се да ћемо и даље тежити томе да Универзитет буде што боље рангиран како овдје, тако и у свијету - истакао је Немања Бабић, предсједник Уније студената Републике Српске.

Гајанин каже да се руководио чињеницом да наставник или сарадник који има било какву мрљу у академској каријери не може бити у руководству Универзитета.

Већем угледу могле би да допринесу и управне контроле високошколских установа, које су изостале у претходном периоду. Каже то некадашњи студентски лидер и актулени виши стручни сарадник за развој Универзитета у Бањалуци Предраг Говедарица.

- Поштујем аутономију у смислу избора у научна звања, али што се тиче рада и функционисања, мислим да би Министарство требало да врши чешће контроле, тј. управне надзоре факултета, укључујучи и саму Академију умјетности - сматра Говедарица.

Подсјећамо, студенти поменуте Академије професора Кецмана су, између осталог, оптужили да је у Новом Саду као наставник конопцем за клупу везивао несташне ђаке и да је, лажно се представљајући, без избора у звање на бањалучкој Академији држао предавања умјесто професора. Његовог насљедика на позицији проректора за људске и материјалне ресурсе ректор ће именовати на сједници Сената крајем мјесеца.