latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Украден дио пепела Махатме Гандија

Непознати починиоци украли су дио посмртних остатака Махатме Гандија из меморијалног центра Бапу Баван у граду Рева у централној Индији, на његов 150. рођендан, саопштила је индијска полиција.
Махатма Ганди - Фото: архив
Махатма ГандиФото: архив

Пепео, који је украден јуче на 150. годишњицу његовог рођења, чуван је у меморијалном центру од 1948. године, када је Гандија убио хиндуистички фанатик.

Лопови су зеленом бојом написали ријеч “издајник“ преко фотографија борца за независност Индије.

Поједини хиндуистички екстремисти самтрају Гандија издајником јер је заговарао јединство хиндуиста и муслимана, иако је он и сам био хиндуиста.

Полиција у Реви, у држави Мадија Прадеш потврдила је за Би-Би-Си да истражује крађу на основу “штетности за нанационалну интеграцију“ и опасности за потенцијално нарушавање мира.

Чувар меморијалног центра Бапу Баван, Мангалдип Тивари истакаоје да је крађа “срамна“.

- Отворио сам капију Бавана рано ујутро јер се тог дана обиљежавао Гандијев рођендан. Када сам се вратио око 23 сата уочио сам да недостају његови посмртни остаци и да је његова слика потпуно уништена - рекао је Тивари за индијску интернет страницу The Wire.

Ганди је водио покрет ненасилног отпора против британске колонијалне владавине у Индији, надахњујући својим примјером људе широм свијета. Већина Индијаца га и даље поштује као “оца нације“.

Медутим, један дио становништва га оптужује за издају због успостављања блиских веза с муслиманима.

Убио га је хиндуистички екстремиста у јануару 1948. године.

Након смрти, његов пепео је бачен у ријеку у складу с хиндуистичким вјеровањима.

Ипак, због његове славе мања количина његовог пепела је задржана и послата музејима и храмовима широм земље, укључујучи и онај у Бапу Бавану.