X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/10/2019 |  20:07 ⇒ 04/10/2019 | 07:33 | Извор: sputniknews.com

Помпео сутра у Подгорици: Доноси ли нова "блистава времена" за Балкан

Државни секретар САД Мајк Помпео сутра стиже у Подгорицу, након чега ће посјетити Сјеверну Македонију и Грчку.
Мајк Помпео (REUTERS/Kacper Pempel) - Фото: REUTERS
Мајк Помпео (REUTERS/Kacper Pempel)Фото: REUTERS

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вјерује да ће посјета донијети „конкретну корист“ кроз већу укљученост САД у стање на Балкану, а посебно у односе Београда и Приштине и ситуацију у БиХ.

Ђукановић је током званичне посјете Скопљу истакао да је Помепеова посјета на линији политике појачаног присуства САД у нашем региону, али и „нешто што смо прижељкивали и као позив понављали“.

- Као неко ко је дуго у политици сјећам се периода када је Балкан био топ тема америчке спољне политике. Захваљујући томе смо неке тадашње проблеме веома квалитетно ријешили. Зауставили смо рат на простору екс Југославије, дошло је до потписивања Дејтонског мировног споразума и помогнуто је свим националним политикама земаља у нашем региону да лакше иду путем усвајања европских и евроатлантских стандарда - казао је Ђукановић.

У међувремену је пажња САД посвећена нашем региону попуштала, а то је, према Ђукановићевом мишљењу, „значајно допринијело да дио проблема које су пренијели из период распада Југославије остане неријешено до данашњег дана“.

- Мислим прије свега на питање односа Београда и Приштине и питање нефункционалности БиХ. Дакле, очигледно нам је потребна подршка и помоћ са европске и са америчке адресе да успјешно савладамо проблеме који још трају, учврстимо стабилност и помогнемо нашим политикама да реализујемо реформе које ће учинити да усвајамо европске и евроатлантске вриједности - рекао је Ђукановић, уз оцјену да је „јако охрабрујућа појачана пажња америчке политике према нашем региону“.

Из Владе Црне Горе је саопштено да је званична посјета америчког државног секретара „потврда одличних билатералних односа Црне Горе и Сједињених Америчких Држава и црногорско-америчког савезништва“.

Državni sekretar #SAD Majk Pompeo sjutra u Crnoj Gori: Zvanična posjeta potvrda je odličnih bilateralnih odnosa i crnogorsko-američkog savezništva. #USPartnerMNE #WeAreNATO @USEmbassyMNE https://t.co/Ahg0Gh48ga pic.twitter.com/f6spZNX5SC

Политички аналитичар Бошко Вукићевић каже да није изненађујуће да црногорски државни врх полаже велике наде у посјету америчког државног секретара Подгорици.
Он додаје да је посебно интересантна Ђукановићева изјава поводом Помпеове посјете, у којој се он са сјетом присјећа „блиставих“ времена када је Балкан био топ тема америчке спољне политике.

- Подсјетићу, управо у временима појачаног америчког интересовања за Балкан, српски народ је преживио највеће трагедије и несреће у својој новијој историји. Као најтрагичније примјере тога можемо поменути НАТО бомбардовање Срба у БиХ и њихово консеквентно масовно исељавање и значајно смањење територија на којима су били већина, етничко чишћење и протјеривање готово цјелокупног српског становништва из Крајине, НАТО агресију на СРЈ и окупацију Космета, издвајање Црне Горе из заједничке државе са Србијом и процес насилног расрбљавања те земље - наводи Вукићевић.

Истовремено је током тог „појачаног“ америчког присуства на Балкану и трагедија српског народа Ђукановић доживио процват своје политичке каријере, наглашава саговорник Спутњика.

- У том периоду Ђукановић одрађује многе послове за западне центре моћи, а противно већинској вољи црногорског народа - истиче Вукићевић, уз опаску да је доласком Трампове администрације америчко интересовање за Балкан опало, а да Ђукановић сада са „слатким надањима ишчекује повратак америчке активности“.

Са друге стране, саговорник Спутњика сматра да амерички државни секретар својим доласком жели да за покушаје разрјешења косовског и босанског чвора осигура кооперативност својих највјернијих НАТО „партнера“, што Црна Гора и Македонија у овом тренутку сигурно јесу.

- Како је за рјешавање тих компликованих проблема легитимно интересовање показала и Русија, Американци желе да се осигурају да њихове основне смјернице не буду доведене у питање. Без обзира на другачији Трампов приступ рјешавању интернационалних питања у односу на претходну администрацију, те америчке смјернице на Балкану су углавном остале исте и оне не одговарају интересима српског становништва. Ђукановић ће наравно бити ту да, као и увијек, помогне америчким интересима колико је то у његовој моћи - предвиђа Вукићевић.

За крај разговора за Спутњик тај аналитичар оцјењује и да ће Сјеверна Македонија и Црна Гора за своју кооперативност несумњиво за себе тражити одређене америчке контрауслуге.

- Оне ће се највјероватније састојати у америчком притиску на Бугарску, како би та држава уклонила вето на отварање приступних преговора Сјеверне Македоније и ЕУ. Са друге стране, Ђукановић неће тражити никакве услуге за државу Црну Гору, већ ће се задовољити уобичајеним америчким ’затварањем очију‘ и толерисањем чињенице да један готово тродеценијски режим може опстајати у Европи у 21. вијеку - закључује Вукићевић.