latinica  ћирилица
03/10/2019 |  21:49 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Зорана Михајловић за Печат: Ердоган може убрзати активности БиХ на градњи ауто-пута

Потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је у нашем политичком магазину Печат да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган може убрзати активности БиХ на градњи ауто-пута Београд-Сарајево, који Србија и БиХ реализују заједно са Турском.

Михајловићева је истакла да је ауто-пут Београд-Сарајево важан за читав регион, јер је инфраструктурно повезивање кључно за развој свих његових земаља.

- Између БиХ и Србије недостаје један прави ауто-пут који ће омогућити развој и будућност - рекла је она.

Михајловићева је подсјетила да је Србија већ почела припремне радове на дионици Сремска Рача-Кузмин, истичући да се очекује скоро званично потписивање споразума са БиХ.

- Важно је да постоји подршка свих и да Србија стоји овог ауто-пута. У Сарајеву смо договарали споразум о граничном прелазу. Радове почињемо на мосту, грађевинска дозвола је издата у Србији, сада очекујемо да и БиХ то уради. За мост Сремска Рача-Кузмин договорен је споразум и очекује се званично потписивање - навела је она.

Када је ријеч о мосту Братољуб и граничном прелазу Братунац-Љубовија, Михајловићева је рекла да је градњу моста пратило много проблема и да је срамота што што он још увијек није функционалан.

- Влада Србије је платила изградњу моста, а он ни дан-данас није функционалан због разних нивоа одлучивања у БиХ и разних ствари које су се дешавале претходних година. Сви морају да знају да је интерес грађана на првом мјесту. Срамота да већ двије године не можемо да користимо тај мост због заједничког граничног прелаза. Чека се информација од БиХ. То је на добробит грађана БиХ и Србије и донијеће свима добро - навела је она.

Михајловићева је рекла да БиХ не функционише једноставно, јер различити нивои одлучивања усложњавају процесе.

Подсјетила је да је Србија обећала финансијску помоћ изградњи дијела ауто-пута од Раче од Бијељине и да је нормално да Србија помаже Републику Српску, јер са обје стране Дрине живи исти народ.

Нагласила је да ће се та помоћ наставити и у будућности, поготово на пољу инфраструктурних пројеката.

Када је ријеч о нападима на Србију и њено руководство, који потичу из политичког Сарајева, Михајловићева је нагласила да је Србија фактор мира и да су ти напади погрешни, јер доводе до распиривања мржње и буђења духова прошлости, а то никоме не треба.

Михајловићева сматра да је важно економско повезивање и удруживање земаља региона, јер је то питање развоја. Каже да иза иницијатива, попут "малог Шенгена" коју је предложио предсједник Србије Александар Вучић, не стоје идеје "мале Југославије", "великог Балкана" или недосањани снови, већ жеља за побољшањем живота на овим просторима.

- Србија је економски најјача у региону, она мора бити стабилна и повезана да би свима било добро. Данас је Србија финансијски стабилна, можемо да градимо ауто-путеве ка БиХ, али и Албанији. Завршили смо Коридор 10 према југу, у новембру ћемо пустити у саобраћај источни крак Коридора 10, рехабилитујемо жељезницу...а све како бисмо се на најбржи могући начин повезали са регионом - наглашава она.

Михајловићева поручује да је економско удруживање приоритет Владе Србије, а све у циљу даљег развоја и задржавања људи на овим просторима.

- Кад смо економски стабилни, аутоматски смо и политички стабилни, а удружени имамо веће шансе за напредак - закључила је потредсједница Владе Србије и министарка грађевине, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић у интервју за Печат.