latinica  ћирилица
04/10/2019 |  10:28 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Ангажман Федералне полиције на територији Српске - незаконит

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин изјавио је да је незаконит и неприхватљив захтјев предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића, министра безбједности Драгана Мектића и министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића да источну границу у Српској контролише Федерална полиција са припадницима Граничне полиције БиХ.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- То није потребно нити је законски могуће. Законом је прописано да Федерална полиција не може дјеловати на територији Републике Српске, и то у старту треба одбацити као могућу варијанту - рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, источну границу Републике Српске и БиХ са Србијом може и треба да обезбјеђује Гранична служба која је по закону и надлежна за то.

- У случају потребе у тај посао може да буде укључено Министарство унутрашњих послова Републике Српске јер има законску могућност и довољно снага, ресурса и капацитета за тај задатак - нагласио је Жупљанин.

Алтернативна телевизија /АТВ/ објавила је да Звиздић, Мектић и Шаровић ултимативно захтијевају од директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића да допусти Федералној полицији да са припадницима Граничне полиције БиХ контролише источну границу у Републици Српској.

На јучерашњем састанку у Сарајеву којем су, осим представника агенција за спровођење закона на нивоу БиХ, присуствовали Звиздић, Мектић и Шаровић, вршен је велики притисак на Галића да почне са примјеном правилника који је донио лично Мектић, а који предвиђа упућивање представника других полицијских агенција у БиХ у одбрану источне границе БиХ као испомоћ Граничној полицији БиХ, истиче АТВ.

Галић није подлегао њиховом притиску, одговоривши да неће урадити то што од њега траже, јер је противуставно и противзаконито.