latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:16 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Расписан конкурс за пилот-програм "Синергија" (ФОТО)

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске расписало је данас конкурс за пилот-програм "Синергија", који подразумијева суфинансирање заједничких пројеката научноистраживачке заједнице и привреде, за шта ће бити издвојено 250.000 КМ.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић појаснио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је ријеч о првом програму овакве врсте који реализује Влада Српске, а има за циљ спајања привреде и научноистраживачке заједнице.

- Циљ програма је да се у склопу одобрених средстава Владе, односно 250.000 КМ који су распоређени у пет пројеката по 50.000 КМ, дође до конкретних иновативних рјешења и пројеката и да видимо како Република може имати корист од оваквих пројеката који су резултат сарадње домаћих пословних субјеката и научноистраживачке заједнице - појаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, програм је конципиран тако да домаћи пословни субјекти у сарадњи са научноистраживачки организацијама могу аплицирати за ова средства чиме Влада суфинансира њихове активности.

- Евалуираћемо резултате овог пилот-пројекта, видјети у његовој завршници који су ефекти да бисмо у наредном периоду повећали средства уколико получи резултате којим се надамо, а то је стварање иновативних рјешења и да домаћа пословна заједница сагледа све потенцијле научноистраживачке заједнице и да кроз тај рад дођемо до конкретних резултата - каже Рајчевић.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић појаснио је да је предвиђено да програм подржи пет пројеката у вриједности од 50.000 КМ при чему ће се моћи пријавити конзорцијуми састављени од најмање једног привредног друштва и најмање једне научноистраживачке организације.

- Подстичемо и сарадњу између факултета и института, да бисмо добили интердисциплинарна рјешења тако да се могу пријавити највише три партнера у оквиру конзорцијума који ће морати да обезбиједе 20 одсто сопствених средстава -  појаснио је Марчић и додао да то не морају бити само финансијска средства, већ може бити опрема за рад.

Он истиче да је основна сврха пројекта да се види како се може постићи симбиотички ефекат, али и да се развије повјерење домаћих привредника у научноистраживачку заједницу како би користили њене ресурсе.

Марчић је појаснио да је сврха програма да домаћи научници у сарадњи са привредницима идентификују проблеме у пословању и понуде рјешења из научноистраживачког угла - од увођења иновативних рјешења у процес производње до унапређења постојећих технолошких процеса.

Крећемо са "Синергијом", пилот програмом спајања привреде и науке кроз суфинансирање конзорцијума научноистраживачких организација и домаћих предузећа! @Vlada_Srpske је у овој години за програм обезбједила 250.000 КМ подијељених на 5 пројеката у вриједности 50.000 КМ. Срећно! pic.twitter.com/ihHkXQ5Zmu