latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:28 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј са епископима на прослави аутокефалности СПЦ у Никеји

Седам дана послије прославе осам вијекова српске аутокефалности, која ће се одржати у манастиру Жича, Пећкој Патријаршији и Београду, слична прослава истим поводом биће одржана у Цариграду и Никеји у организацији Васељенског патријарха Вартоломеја.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

У позивном писму које је упутио поглавару Српске православне Цркве, патријарх Вартоломеј је на прославу позвао не само српског Патријарха него и сваког српског архијереја појединачно, упућујући отворени братски позив и очекујући учешће јерархије српске цркве у свештеној јубиларној прослави аутокефалности сестринске Српске православне Цркве.

Патријарх српски Иринеј је прије нешто више од годину дана упутио позив патријарсима свих сестринских православних цркава да узму учешће у прослави јубилеја 8 вијекова од хиротоније Светог Саве у Никеји. Међутим, у марту ове године српски Патријарх се обратио писмом патријарсима помјесних православних цркава и истакао да ће "организација осамстогодишњег јубилеја аутокефалности Српске Цркве бити у границама и оквирима само Српске Цркве, без почасног присуства патријарха помјесних Цркава или њихових представника" и отказао претходно позивно писмо. На тај корак одлучио се због спора Цариградске патријаршије и Руске православне цркве око украјинског црквеног проблема.

Упрокос томе, почетком септембра мјесеца ове године, Васељенски патријарх је, желећи да обрадује Српску Цркву, обавестио Патријарха српског Иринеја да ће Васељенска Патријаршија у октобру ове године, организовати прославу великог јубилеја Српске Православне Цркве и то на извору њене аутокефалности у Никеји.

Изво: Топ Портал