latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:32 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Активности на спречавању илегалне сјече шуме

Припадници Полицијске управе Бањалука дошли су до информације да се на подручју круга бивше касарне на Мањачи протеклих седам дана врши бесправна сјеча шуме.

На основу прикупљених информација и сазнања, полицијски службеници су у Карановцу код Бањалуке, у дворишту лица које се бави цијепањем и продајом дрвних сортимената уочили 50 до 60 метара кубних трупаца на којима је одређена количина имала шумске плочице и чекић, док преостала количина није имала ова обиљежја.

О свему овом обавјештени су инспектори за шуме, представници Шумског газдинства Бањалука, а у току је рад на утврђивању постојања елемената кривичног дјела, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Заједничким активностима МУП-а Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Инспектората и предузећа "Шуме Републике Српске" Соколац од маја ове године проведено је шест одовојених акција контроле дрвопрерађивачких постројења - пилане, цијепачи и пелетаре, промета шумских дрвних сортимената те активности усмјерених на сузбијање бесправне сјече и шумских крађа.

Укупно је одузето 641,26 метара кубних дрвних соритмената, од чега на дрвопрерађивачким постројењима 520,86 метара кубних, док је у промету одузето 65,97 метара кубних дрвних сортимената.

Ове акције реализоване су на подручју шумских газдинстава Добој, Градишка, Приједор, Рибник, Милићи, "Врбања" Котор Варош, "Борја" Теслић, "Чемерница" Кнежево, "Горица" Шипово, "Лисина" Мркоњић Град, "Мајевица" Лопаре, "Бирач" Власеница, "Височник" Хан Пијесак, "Романија" Соколац и "Јахорина" Пале.

Ове активности реализоване су с циљем реализације активности предвиђених Акционим планом за борбу против сузбијања бесправне сјече, крађе и нелегалног промета дрвних сортимената.

МУП Републике Српске истиче да ће у координацији са надлежним субјектима и у наредном периоду активно проводити активности усмјерене на сузбијање бесправне сјече, крађе и нелегалног промета дрвних сортимената, нарочито на оним подручјима гдје је ова проблематика најизраженија.