latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:51 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Галић: Припадници Сипе два мјесеца не могу асистирати на источној граници

Директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ Перица Станић обавијестио је усмено и писано директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића да 15 припадника Сипе током септембра и октобра не могу асистирати на источној граници БиХ.
Зоран Галић, директор Граничне полиције - Фото: СРНА
Зоран Галић, директор Граничне полицијеФото: СРНА

Галић је навео да 15 припадника Сипе не може асистирати Граничној полицији БиХ због интерних активности на терену и мањка службеника.

- Сипа у том периоду има и вјежбе, па су због тога потребни сви људи - рекао је Галић за портал "Кликс".

Портал незванично сазнаје да службеници Сипе учествују у вјежби Еуфора "Брзи одговор 2019", која ће бити одржана на локацијама широм БиХ од 7. до 11. октобра. Све је урађено према одлуци Министарства безбједности БиХ, уз претходни договор Сипе са Граничном полицијом БиХ.

Одговарајући на питање да ли сада припадници новоформиране Жандармерије МУП-а Републике Српске патролирају границом БиХ, Галић је одговорио да полицајци из Српске као и раније само асистирају службеницима Граничне полиције БиХ, као и колеге из других полицијских агенција попут МУП-а Ливањског, Посавског, Херцеговачко-неретванског и Западнохерцеговачког кантона.

- Они раде под контролом и надзором Граничне полиције БиХ, као и четири кантона из ФБиХ са којима имамо потписане уговоре. Када нам треба асистенција на терену, ми позовемо колеге из других полицијских агенција са којима имамо договор да нам помогну - појаснио је Галић.

Након обављања задатака у оквиру матичне агенције, 15 службеника Сипе ће поново бити на располагању Граничној полицији БиХ.