latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:59 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Приједлог о повећању плата усмјерен ка демографској обнови Српске (ВИДЕО)

СНСД-ов приједлог о повећању плата усмјерен је ка породицама, јер се повећањем плата стварају бољи животни услови и стандарди што би могло допринијети демографској обнови Републике Српске, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Приједлог по коме би плате у Српској, од 1. јануара сљедеће године, требале би бити веће од пет до 20 одсто, биће достављен надлежним институцијама, каже Цвијановићева. И додаје да буџет Српске може поднијети повећања плата.

Истакла је да у овој години морају бити створене претпоставке и усвојено све што је неопходно у Влади Српске и у Народној скупштини.

- Средства за повећање плата биће обезбијеђена из буџета, а већ је речено да је то 65 милиона КМ. И ово што радимо уклапамо у програм националне демографске обнове, а једна димензија јесте да се рађа више дјеце, и то стимулишемо различитим пронаталитетним мјерама које ћемо јачати - истакла је Цвијановићева.

Она каже да је све засновано на реалној рачуници.

- Никада нисмо предузимали ниједан нереалан корак. Свједоци сте да због повећања плата и пензија нису изостала нека друга давања из буџета. Имамо могућности и хоћемо да наши грађани имају веће плате. Чињеница је и да стварамо што је више могуће радних мјеста, а покренули смо додатне програме запошљавања - рекла је Цвијановићева.

Подсјетила је да је покренут програм запошљавања "Стартап" за шта постоји подршка Србије.

То подразумијева младе људе и предузетнике, као и све који хоће да се опробају у пословној дјелатности. Самозапошљавање је у порасту, уз стимуланс државе. Све је ово велики програм који се одвија на неколико колосијека - каже Цвијановићева.

Приједлог о повећању плата буџетским корисницима који ће упутити Влади договорен је на састанку радне групе СНСД-а за израду приједлога политике повећања плата у Републици Српској.

Повезане вијести:

Од 1. јануара примања у Српској већа и до 20 одсто

Мишић: У два корака до најниже плате од 600 КМ