latinica  ћирилица
04/10/2019 |  12:29 ⇒ 13:18 | Аутор: БЕТА

Гориво поскупјело 100 одсто: "Рат" на улицама Еквадора, полиција хапси (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Еквадора Ленин Морено прогласио је ванредно стање у земљи паралисаној штрајковима и блокадама због повећања цијене горива за више од 100 одсто. Бијесни због поскупљења, грађани су блокирали улице и пале гуме.
Улице Еквадора (фото:TanjugAP) -
Улице Еквадора (фото:TanjugAP)

У Еквадору су јуче школе биле затворене, а саобраћај је због штрајка био отежан или прекинут у више региона.

У Киту нису саобраћали таксији ни аутобуси, а ученици су изашли на улице и придружили се другим демонстрантима који су блокирали улице и палили гуме.

- Да би се осигурала безбједност грађана и избјегао хаос, прогласио сам ванредно стање на националном нивоу - рекао је Морено послије састанка Владе.

Ванредно стање омогућава успостављање зона безбједности на територији Еквадора, суспензију или ограничавање неких права, попут слободе кретања и увођење цензуре у медије.

Такође, сада ће бити могуће ангажовање војске и полиције на очувању јавног реда.

Еквадорски устав предвиђа да те мјере могу бити на снази 60 дана, а након тога продужене за још 30 дана.

Демонстранти су се одмах након тога недалеко од зграде Владе сукобили с полицијом, гађајући полицајце камењем и Молотовљевим коктелима. Полиција је одговорила сузавцем.

Нешто раније је министарка унутрашњих послова Марија Паула Ромо рекла да је ухапшено 19 демонстраната.

Грађани су бијесни на Владу због укидања субвенција на дизел и гас у оквиру споразума с Међународним монетарним фондом потписаним у марту, који је довео до повећања царинских намета и до 123 одсто.

Споразумом је договорено да ММФ позајми Еквадору 4,2 милијарде долара у замјену за економске реформе у периоду од три године.

Морено, на власти од маја 2017, упозорио је демонстранте да им неће дозволити да "наметну хаос"."То вријеме је прошло", изјавио је он.

Повећање цијена горива је у прошлости доводило до штрајкова који су између 1996. и 2007. збацили три предсједника Еквадора.

Еквадор се налази у финансијским проблемима и Влада је приморана да се задужује у иностранству. Централна банка је у јулу процијенила да дуг износи 36 одсто БДП-а. Морено за дефицит оптужује свог претходника на челу државе, Рафаела Кореу (2007-2017).