latinica  ћирилица
04/10/2019 |  12:55 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Вјештачко увлачење БиХ у евроатланску орбиту ствара нове подјеле

Амбасада Русије у БиХ наводи да се Русија никада није мијешала у унутрашње ствари БиХ, истакнуто је у саопштењу ове амбасаде, а поводом, како кажу, наставка тумачења става Русије у вези са еуроатлантским интеграцијама БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

У саопштењу се наглашава да се Русија никада није мијешала, нити је имала и нема такве намјере.

Додају да поштују суверену вољу народа. Истовремено, са жаљењем биљежимо константне покушаје увлачења народа БиХ у орбиту војно-политичке сјеверноатлантске алијансе - пише у саопштењу.

- Жељели бисмо скренути пажњу на чињеницу да сви који су упознати са реалном ситуацијом у савременој БиХ могу видјети да нема ни знакова консензуса у локалном друштву у погледу чланства у НАТО-у. Очито је да се један од конститутивна народа државе противи чланству у овом војном блоку, није заборавио малигну улогу коју је Алијанса одиграла током сукоба у БиХ и на Косову 1995. и 1999. године, противи се интеграцији у НАТО, што је, са тачке гледишта логике и здравог разума сасвим разумљиво - наводи се у саопштењу.

Наводе и да су сигурни да вјештачко увлачење БиХ у евроатлантску орбиту поткопава унутрашњу политичку стабилност, ствара нове подјеле, те је у супротности са логиком Дејтонског мировног споразума, у којем је предвиђено доношење виталних одлука искључиво на темељу консензуса између три конститутивна народа.