latinica  ћирилица
04/10/2019 |  13:29 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Пропао покушај формирања Клуба Срба

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Игор Стојановић рекао је након неуспјешног покушаја да се данас конституише Клуб Срба у овом дому да један народ неће равноправно учествовати и да Дом народа нема уставност.
Дом народа ФБиХ (Фото: I.Š./Klix.ba) -
Дом народа ФБиХ (Фото: I.Š./Klix.ba)

Након паузе која је трајала пола сата, а тражили су је делегати из реда српског народа да би конституисали Клуб Срба, настављена је сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ.

Стојановић је рекао да се на сједници појавило осам делегата и да нису имали кворум иако се на сједници Парламента ФБиХ налази још седам представника из реда српског народа.

- Покушао сам да разријешим овај чвор. Драго ми је да СДП нема највећу одговорност и да смо покушали наћи рјешење након годину. Разочаран сам, направили смо неравноправност овог клуба и један народ неће равноправно учествовати. Значи да Дом народа нема уставност и нећемо гласати за дневни ред - рекао је Стојановић.

Делегат Вибор Ханџић упитао је која је сврха Дома ако нису формирани клубови.

Предсједавајући Томислав Мартиновић одговорио је да није до њега то што није формиран један клуб.

Делегат Амер Жуљевић поручио је предсједавајућем Мартиновићу да преузме одговорност, јер све оно што се данас донесе, може завршити на Уставном суду, те нагласио да је један клуб потпуно искључен.

- Немојте да одемо у фестивал лицемјерства и да кажемо да је ФБиХ у супер стању и да је све испоштовано кад ништа није испоштовано - рекао је он.

Жуљевић је додао да нико не треба да представља себе као ексклузивног представника Срба и да се треба испоштовати Пословник.

За ријеч се јавио и Драган Стевановић који је упитао како ће се изаћи из ове ситуације и хоће ли чекати двије године да се неко смилује и да се формира Клуб.

Секретар Дома народа Измир Хаџиавдић рекао је да су се појавила питања која су стара 19 година.