latinica  ћирилица
04/10/2019 |  14:28 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Дани: Обарање авиона "Ф-117А" био успјех обученог тима

Пензионисани пуковник Војске Југославије Золтан Дани, који је био командант јединице која је 1999. године оборила НАТО авион "Ф-117А", рекао је данас у Бањалуци да је то био успјех изузетно добро обученог тима чији је резултат био врло запажен у свијету.
Золтан Дани - Фото: РТРС
Золтан ДаниФото: РТРС

- Невидљиви авион НАТО-а појавио се на потребној даљини, а када смо га примијетили, тражили смо одобрење оперативног центра да извршимо борбено дејство. Ми смо га оборили - рекао је Дани.

Овај пензионисани пуковник противваздушне одбране Војске Југославије сада живи у родном селу Скореновац код Ковина, гдје је власник пекарске радње и покреће бројне иницијативе за развој сеоског туризма.

На скупу у Бањалуци о теми "Неиспричана прича о обарању невидљивог", Дани је рекао да се још у јавности не може у потпуности говорити о томе како је оборен тај авион.

Дани је навео да су овом успјеху допринијеле и посебне припреме да ће НАТО користити ову врсту авиона који ће се изненада појављивати у малој раздаљини од дивизиона противваздушне одбране.

- Увјежбавали смо послугу за вођење ракета да брзо пређе на ручно праћење и да може да изврши борбена дејства, што није уобичајено. Послије тога смо увјежбавали да оператори ручног праћења на својим екранима прате минимални одраз авиона који није уобичајен - рекао је Дани.

Он је подсјетио да је ракетни систем тада био снабдјевен са два радара, од којих је један осматрачки метарског опсега, а други нишански центиметарског.

Дани је појаснио да радари метарског опсега лакше откривају стратешке авионе из разлога о којима је Никола Тесла говорио још прије 100 година.

Золтан Дани је командовао јединицом 3. дивизиона 250. Ракетне ПВО бригаде, која је током ноћи 27. марта 1999. године срушила авион Америчког ратног ваздухопловства "Ф117-А" - "ноћни јастреб".

У извршној продукцији нишке независне продукције "Полка дот", снимљен је документарни филм о Данију под називом "21. секунд" режисера Жељка Мирковића.