X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
04/10/2019 |  15:34 ⇒ 18:24 | Извор: СРНА

ЕРС спремна да реализује велике инвестиције

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је данас да је то јавно предузеће спремно да реализује велике инвестиције и на тај начин искористи велике потенцијале Српске у енергетици.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

- Знамо који модел можемо да примијенимо у зависности од инвеститора или извођача. Такође, знамо који модел финансирања можемо да обезбиједимо. Потребно је учешће и обично се тражи да оно буде 15 до 25 одсто вриједности инвестиције - рекао је Петровић на панелу "Највећи инвестициони пројекти - енергетика, путеви, телекомуникације" који је одржан у склопу Међународног сајма некретнина и инвестиција у Бањалуци.

Петровић је истакао да су на овај начин дошли до тога да могу да реализују пројекат изградње соларне електране снаге 100 мегавата у Херцеговини.

- Имамо ријешену финансијску конструкцију за вјетроелектрану Хргуд и у току је тендерска процедура за хидроелектрану Дабар. Постоје потенцијали Дрине и крећемо се према заједничкој инвестицији са Србијом. Имамо у плану хидроелектране на Бистрици, хидроелектрану Цијевна и вјетроелектрану Трусина која има потенцијал већи од 200 мегавата - нагласио је Петровић.

Он је навео да је обавеза Електропривреде да у наредне три године отпочне ове инвестиције.

- То подразумијева примјену мјешовитог модела извођења, односно финансирања, те да нађемо адекватне извођача и да крену озбиљни радови у наредне три године - каже Петровић.

Према његовим ријечима, не може се ништа урадити за кратко вријеме, наводећи да је бивша Југославија градила хидроелектрану "Требиње 1" осам година.

- Озбиљна знања, озбиљни кадрови, озбиљне консултантске куће су потребни да бисмо могли доћи до ових инвестиција. План је да око 2,5 милијарди КМ буде уложено у наредних 10 година - каже Петровић.

Он је нагласио да Електропривреда до сада није имала развојну компоненту, јер је водила социјалну политику приликом креирања цијене електричне енергије која је знатно испод тржишних.

- Да је наша Електропривреда сваке године, као што су то радиле све електропривреде у окружењу, повећавала цијене само два до три одсто данас би на рачуну имала 100 милиона КМ за неопходне инвестиције - истакао је Петровић.

Он је рекао да је проблем у томе што банкарски сектор у БиХ не може да обезбиједи ни 50 милиона КМ приликом великих инвестиција.

- Треба се удружити пет банака па да обезбиједе 100 милиона евра за подршку инвестицији, а енергетика је захтјевна у финансијском смислу и ради се о знатно већим износима. Из тих разлога су нам стране банке ближе - појаснио је Петровић.

Он је додао да Електропривреда Републике Српске планира да у наредних 10 година повећа производњу електричне енергије из обновљивих извора за 1.000 мегавата за шта ће бити потребно 2,5 милијарди КМ.