latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:18 | Аутор: СРНА

Лажно и лицемјерно извињење Милиновићеве

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је лажно и лицемјерно извињење одборника града Ријека и предсједника локалног одбора ХДЗ-а за националне мањине Ивоне Милиновић због изјаве о Србима у том граду и Далмацији.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је оцијенио и да је била нацистичка изјава Милиновићеве "да граду Ријеци не требају врбе, јер тамо има само шест одсто Срба, али да требају по неким селима у Далмацији гдје их има 30-40 посто".

- Оно што је сигурно јесте, да ХДЗ против Ивоне Милиновић неће покренути никакве конкретне мјере, то јест неће поднијети оставку на мјесто одборника нити ће бити искључена из странке - навео је Линта.

Он сматра и да изјава Милиновићеве "није никакво изненађење, јер је ХДЗ усташка странка у чијем је стварању важну улогу имала усташка емиграција".

- ХДЗ је дјелимично реализовао пројекат усташког покрета, са Антом Павелићем на челу, јер је под његовим вођством брутално протјеран српски народ из хрватских градова, Крајине, западне Херцеговине, западнокрајишких општина и других дијелова Федерације БиХ - навео је Линта.

Он је указао и да су "при том извршени бројни ратни злочини, злочини против човјечности и систематски пљачкана, уништавана и отимана српска имовина".