latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:00 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ: Укинути смртну казну у Српској

Уставни суд БиХ прихватио је данас апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске за оцјену уставности члана 11 став 2 Устава Републике Српске. Уставни суд БиХ је одлучио да таква норма не може више да егзистира у Уставу Српске.

У изјаву нашу ТВ, предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је да институције Српске имају рок од три мјесеца да избришу ту одредбу која је данашњом одлуком Уставног суда практично престала и да постоји.

Кнежевић је рекао и да су судије једногласно одбациле захтјев 15 посланика Представничког дома ПС БиХ за оцјену уставности Закона о друмском саобраћају Српске који су сматрали да Српска нема право да издаје лиценце за друмски саобраћај јер је та област регулисана истовјетним законом на нивоу БиХ.

- Јасно је из самог текста Закона, да Република Српска наравно има овлаштење да издаје те лиценце за друмски саобраћај. Да се на бх. нивоу издају лиценце за међународни саобраћај. Онда је Република Српска врло коректно навела у том закону - ако постоји издата лиценца за међународни транспорт, сматра се да је тиме издата и за подручје Републике Српске. Из овог кратког прегледа јасно је да је Уставни суд БиХ једногласно одлучио да не постоји повреда уставности и што би народски рекли да је Република Српска у праву са тим законом - рекао је Кнежевић за РТРС.