latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:03 ⇒ 17:54 | Аутор: Агенције

Енглески савез тражи одговоре на највећи скандал Премијершипа

Тајмс, један од најугледнијих свјетских дневних листова, под егидом "ексклузивно" открио је прије неколико дана оно што назива "најгорим примјером недозвољног понашања једног клуба према другом у историји Премијер лиге".
ФК Ливерпул (Фото:twitter) -
ФК Ливерпул (Фото:twitter)

Тајмс је у септембру 2013. године писао да је Ливерпул вансудском нагодбом платио Манчестер Ситију милион фунти након што је откривено да су Редси конкурентима хаковали систем скаутске службе.

Енглески фудбалски савез (ФА) је читав случај поновно активирао и сада тражи одговоре.

Ријеч је о систем "Скаут 7", софтверу који стручним штабовима помаже да све сазнају о одређеним клубовима. У Премијер лиги он се сматра за један од најважнијих алата у стручним штабовима. Прије шест година у Мачестер Ситију су остали изненађени кад су дознали да су њихов рачун на том софтверу неколико пута користили запослени из Ливерпула.

Да не би избио велики скандал, клуб са Енфилда је 2013. године платио милион фунти на рачун Грађана, чиме су остварили договор. Ових дана ФА се поновно заинтересирао за овај случај и Ситију послао службени захтјев за информације о наводном хаковању великог противника.

Портал Ливерпул Ехо објавио је да надлежни не третирају овај процес као истрагу, него као прикупљање информација. Уплитање Енглеског фудбалског савеза може бити значајно, јер он у својим правилима прописује "да сви учесници такмичења  треба да се све вријеме понашају у складу с интересом игре. Не би требало да направе ништа што је недозвољено и што доводи игру на лош глас."

То правило односи се на "сва такмичења, клубове, клупске представнике, као и на играче".

Према писању Тајмса из 2013. године, Сити је поднио жалбу због неовлаштеног кориштења свог рачуна на софтверу за скаутирање. Такође, објавио је да Премијер лига није била обавијештена о договору два клуба којим су ријешили ту ситуацију.

Ако Сити поднесе све детаље случаја надлежнима, они ће можда затражити информације и од Ливерпула. Послије тога, ФА ће одлучити хоће ли бити потребе за дисциплинским поступком.