latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:21 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Нелсон: Искористићемо сваку прилику да се састанемо са Додиком

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон рекао је да САД желе да што прије буде формирана власт у БиХ, Федерацији БиХ и кантонима, јер реформе чекају и неопходно је што прије почети да се ради за бољу будућност земље.
Ерик Нелсон - Фото: СРНА
Ерик НелсонФото: СРНА

- Веома је разочаравајућа чињеница да толико дуго траје процес постизања консензуса и да политичким лидерима треба толико времена да потврде да је постигнути консезус - резултат њиховог договор. Сат откуцава и реформе су на чекању - каже амбасадор Нелсон у интервујуу за Срну.

Он је навео да САД не одговарају никаква кашњења у вези са формирањем власти, те да је потребан консензус који ће БиХ повести напријед.

- Веома је битно прихватити се посла и почети радити на реформама о којима је ЕУ била јасна у смислу шта је битно провести. Пут није лаган и захтијеваће компромисе. САД ће остати досљедан и посвећен партнер који ће пружати помоћ да се тај пут и реализује. Желимо да видимо брзо формирање власти, како Савјета министара и парламент БиХ који функционишу, тако и власти на нивоу Федерације БиХ и кантона - истакао је Нелсон.

На питање да ли ће се ускоро састати са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, с обзиром да се већ састао са Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем који су, када је ријеч о њиховој ратној прошлости, представници ратне политике у БиХ, за разлику од Додика, чија је ратна биографија у односу на њих двојицу беспријекорна, Нелсон је рекао да је увијек спреман за састанак са члановима Предсједништвом БиХ како би разматрали на који начин САД могу помоћи БиХ да иде напријед.

- Ми ћемо у будућности искористити сваку прилику да се у позитивном свјетлу састанемо с Додиком у функцији коју обавља како бисмо разговарали о напретку земље - рекао је Нелсон.

Упитан одакле толика оптерећеност САД наводним руским утицајем на Републику Српску и Милорада Додика, када је он више пута јасно рекао да на њега нико нема утицај осим интереса Републике Српске, Нелсон каже да не би рекао да је Америка оптерећена.

- Суочавамо се са негативним наративом на којем треба да радимо како не би било виђења једне стране као противничке. Оно што желимо да видимо јесте да нас сви виде као партнера за будућност и изградњу стабилности ове земље - рекао је Нелсон.

Подсјетивши га на недавни говор предсједника САД Доналда Трампа у Генералној скупштини УН који је рекао да "мудри лидери увијек стављају добробит сопственог народа и земље на прво мјесто, те да будућност не припада глобалистима већ патриотама, сувереним и независним нацијама, које штите своје грађане, поштују своје сусједе и разлике које сваку земљу чине посебном и јединственом", те да исте тезе заступа и српски члан Предсједништва БиХ, Нелсон је рекао да је током говора предсједника Трампа запазио неке ствари које могу бити корисне и у БиХ.

- Предсједник Трамп је говорио о томе колико је важан привредни раст. Најважнији корак како би се то остварило јесте стварање повољне пословне климе. Предсједник Трамп је такође говорио о томе како тражи поуздане парнтере и да САД није заинтересована за сталне сукобе и ратове - каже амерички дипломата.

Он је навео је економска сарадња дефинитивно један од приоритета САД јер омогућује стабилност и безбједност за све грађане БиХ.

- Ми помажемо БиХ да јача економију, улажемо у област образовања како би млади нараштај припремили за радна мјеста 21. вијека, инвестирамо у секторе који имају нарочито позитиван потенцијал за раст - туризам, пољопривреда, дрвна инстустрија... Такође, охрабујемо пословне људе да се уједине и заједничким гласом траже реформе које ће им омогућити лакше и боље пословање - рекао је Нелсон.