latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:56 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Приједор: Смијењени директори најављују тужбе

Врућа политичка јесен у Приједору.

Данас бројна реаговања на јучерашње смјене ДНС-ових кадрова, али и због окупљања радника Дјечијег вртића, незадовољних смјеном директорке ове установе. Реагују и одборници нове скупштинске већине, и опозиције и смијењене директорке.

Смјена по хитном поступку, није по закону, тврди бивша директорка приједорског Дома здравља. Каже, није починила тешку повреду рада. Ово је само један од разлога, због којег своју смјену сматра незаконитом.

- Нормално да ћу тужити. У оба случаја и клевету и незаконито смјењивање са мјеста директора - каже Славица Поповић, бивша директорка.

Правду ће на суду потражити и директорка Дјечијег вртића у Приједору, која је такође разријешена дужности. Најављени штрајк дијела радника ове установе, је отказан.

- Ја сам позвала своје раднике, који су ипак били за тај штрак, да ипак одустанемо од тога - истакла је Гордана Јекић бивша директорка Дјечијег вртића "Радост".

Јучерашње окупљање радника у знак подршке Јекићевој, нова скупштинска већина сматра политичком конструкцијом. Смјене ДНС–ових директора, поручују, у складу су са законом.

- Скупштина именује и разрјешава директора и заиста не видим у чему је тај проблем и зашто су потребне ове сцене које смо имали јуче - сматра Далибор Грабеж шеф Клуба одборника ПДП.

Далибор Павловић шеф Клуба одборника СНСД каже да сви они који раде у тим установама имају своја права по закону, и скупштинска већина ништа против људи нема.

- Скупштинска већина стоји иза сваког радника који ради у тој установи - додао је Павловић.

Овдје није проблем персоналне промјене људи, већ промјене у законским регулативама, кажу и у клубу самосталних одборника. Поручују, многи статути јавних установа и предузећа чији оснивач је град Приједор, нису у складу са законом о локалној самоуправи.

Самостални одборник у Скупштини града Приједор Ранко Колар наводи да је су људи годинама правили себи систем да аутократијом, једноумљем, владају овим градом.

- Очигледна је борба скупштинске већине само да дођу у позиције да поставе своје кадрове, умјесто кадрова ДНС-а не гледајући на квалитет људи - сматра Миленко Ђаковић градоначелник Приједора.

Док директори, разријешени дужности најављују судски епилог, нова скупштинска већина најављује наставак промјена у граду на Сани.