latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:20 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Милионска штета од бесправне сјече и крађе шуме

Бесправна сјеча и шумска крађа један је од великих проблема "Шума Српске". Штета која им је нанесена само у прошлој години већа је од 1,7 милиона КМ. У посљедњих осам мјесеци у акцијама надлежних институција на откривању ових незаконитости, у петнаест шумских газдинстава одузето је око 640 кубика дрвних сортимената. У најновијој, јуче је откривена нелегална сјеча у кругу касарне на Мањачи и пронађени осумњичени.

Међу шумским газдинствима у којима је откривена највећа бесправна сјеча и шумска крађа је и оно из Приједора.

Само у прошлој години посјечено је више од 2.860 кубика. Одлучном борбом против ових незаконитости и санкционисањем одговорних, првенствено из својих редова, шумско газдинство позитивно послује.

- Неколико наших радника остало је без посла, а многи се кривични поступци још увијек воде. Ми смо свој дио посла урадили, процесуирали смо и своје раднике и починиоце који су им помагали у крађи али је случај још увијек неријешен - рекао је Саша Бурсаћ, директор Шумског газдинства Приједор.

Већ четири године заједничким акцијама надлежних институција Српске и Јавног предузећа "Шуме" покушава се стати у крај бесправној сјечи и шумским крађама. Тако су причињене штете у 2018. години биле за 19 процената мање него годину прије. Ипак, још су милионске.

- Ми смо у прошлој години забиљежили штету од 1.700.000 КМ на нивоу цијелог ЈП у Републици Српској. Највеће штете нам се дешавају у Шумском газдинству "Јахорина" Пале, "Романија" Соколац и онда у бањалучкој, приједорској и добојској регији - навео је Славен Гојковић, генерални директор "Шума Српске".

Жељко Јаковљевић из полиције Српске истакао је да је у периоду 2016., 2017., 2018. и у првих девет мјесеци ове године одузето готово 15.000 метара кубних нелегалних дрвних шумских сортимената, због чега је, како је рекао, против 1.153 лица поднесен извјештај надлежном тужилаштву.

Велики је број пријава незаконитости, али мали број ријешених случајева, тако да је проценат наплаћених штета у односу на поднесене пријаве, само два одсто.

- Сматрамо да ниво одговорности и дисциплине у ЈП "Шуме Српске" мора бити на вишем нивоу, да је потребно појачати интерну контролу у оквиру самог предузећа али исто тако потребна је већа ефикасност судства и тужилаштва у овим процедурама - изјавио је Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

У прошлој години по пријавама незаконитости, наплаћено је око 31.800 КМ, док је у 2017. било скоро 3.000 више.