latinica  ћирилица
05/10/2019 |  08:41 ⇒ 11:01 | Аутор: sputniknews.com

Црна Гора купује 67 оклопних возила од Америке за 36 милиона евра

Насљедник "Хамера" идуће године стиже у Подгорицу.

Након Америке и Словеније, Црна Гора ће постати трећа држава чији ће војници моћи да користе ово возило, захваљујући новцу из кредита, што је дио стратегије развоја Војске Црне Горе до 2028. године.

Лако тактичко возило ЈЛТВ, у које може да стане пет особа, превозиће црногорске војнике из двије пјешадијске чете. Ријеч је о патролном возилу погодном за међународне операције, па већ тај податак може да говори о намјени у црногорској војсци.

Дизајниран је тако да буде јачи, способнији, флексибилнији, лакши за транспорт и поправку и, изнад свега, да пружи бољу заштиту војницима него његов претходник - "Хамер".

Покреће га дизел-електрични хибридни систем који троши онолико струје колико је потребно за напајање 18 породичних кућа просјечне величине.

На њему је митраљез од 12,7мм, а може да буде и оружана станица на даљинско управљање, што омогућава артиљерцу да погоди циљ и пуца преко интерфејса - скоро као да игра видео-игру унутар возила.

У Министарству одбране Црне Горе објаснили су да је током претходне недјеље стигла званична понуда Владе САД за набавку 67 оклопних возила у вриједности од 36 милиона евра, те да се очекује да Подгорица прихвати овај вид пословног аранжмана са Американцима.

Како преносе црногорски медији, може се очекивати да Црна Гора у 2020. години добије први контингент ових возила, њих двадесетак до децембра 2020. године.

Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио је током посјете Подгорици да се ради о највећем уговору у историји о испоруци војне опреме између Црне Горе и САД.