latinica  ћирилица
05/10/2019 |  10:51 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Изборна тишина на Космету

На Косову и Метохији у поноћ је почела изборна тишина уочи сутрашњих ванредних парламентарних избора.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Право гласа има 1.972.466 бирача, а у српским срединама регистровано је скоро 120.000 бирача.

Бирачка мјеста биће отворена од 7.00 до 19.00 часова, а гласање путем поште биће завршено данас.

Са бирачког списка избрисано је 33.779 бирача који су умрли или оних који су се одрекли "држављанства" самопроглашеног Косова.

На цијелом подручју Косова и Метохије, у бирачки списак уписано је око 117.000 Срба, од којих су скоро половина уписани у бирачке спискове на подручју општина Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и сјеверна Косовска Митровица.

Кандидатске листе у име српске заједнице поднијели су Српска листа са 17 кандидата, коалиција "Слобода" са шест, Самостална либерална странка са 13 и Партија косовских Срба са осам кандидата.

На сјеверу Косова биће укупно 86 бирачких мјеста у све четири општине.

У Сјеверној Косовској Митровици биће отворено 27 бирачких мјеста, Зубином Потоку 12, Звечану седам и Лепосавићу 31 бирачко мјесто, у Клокоту пет, Партешу три, Штрпцу седам, Ранилугу седам, Грачаници 15, Звечану седам.

По једно бирачко мјесто биће отворено у селима Граце, Гојбуље и Прилужје на подручју општине Вучитрн, у селу Бање на подручју општине Србица, у селу Мушниково, општина Призрен, у селима Девет Југовића, Горњој и Доњој Брњици, општина Приштина, у Гораждевцу, општина Пећ, у општини Ораховац у Горњој /српскојИ махали и Великој Хочи, на подручју општине Обилић у селима Племетина и Бабин Мост.

На подручју општине Ново Брду биће отворено 12 бирачких мјеста, у Липљану у селима Старо Грацко и Рабовце и у урбаном дијелу у Основној школи "Браћа Аксић", у Косову Пољу, у селима Бресје и Кузмин, у Клини, у селима Видање и Бича, у Осојану, општина Исток, у селима Горњи Ливоч, Понеш, Церница и Кметовце, општина Гњилане, у селима Ајновце, Одевце, Беривојце и Босце, општина Косовска Каменица, биће отворено по једно бирачко мјесто.

Посебних бирачких мјеста за Србе нема на подручју општина Подујево, Малишево, Сува Река, Ђаковица, Дечани, Глоговац, Урошевац, Качаник, Јуник, у урбаном дијелу Приштине, у јужној Косовској Митровици, Мамуши и на подручју општине Драгаш.

Из Централне изборне комисије саопштено је да ће право гласа моћи да искористе само они бирачи који имају документа /самопроглашеног/ Косова.

Да ли су уписани у бирачки списак и гдје треба да гласају грађани могу провјерити и на сајту ЦИК-а, уписивањем личног /десетоцифреног/ броја.

Неправилности током изборног дана грађани могу пријавити Општинској изборној комисији, директно Центру за жалбе и пријаве ЦИК-а, као и бројним невладиним организацијама које ће пратити гласање са око 33 000 људи.

Изборе на сјеверу Космета пратиће 95 посматрача организације "Демократија на делу", од којих 86 на свим бирачким мјестима, затим четворо људи у мобилном тиму за све четири општине, четири општинска координатора и главни регионални координатор.

Изборе ће надгледати посматрачи ОЕБС-а у савјетодавној улози, као и посматрачи ЕУ, чију мисију предводи Виола фон Крамон-Таубадел, која је послије састанка са предсједником привремене самоуправе на Косову /Хашимом Тачијем/ затражила од институција самопроглашеног Косова да "узму у обзир препоруке и запажања Мисије ЕУ".

Косовска полицијска служба раније је саопштила да је сачинила оперативни план од четири сегмента, план за предизборне активности, план уочи изборног дана, план на дан избора и план за постизборни период, који се односи на допремање изборног материјала од изборних центара до ЦИК.

Из полиције су најавили да ће од суботе увече бити активиран довољан број припадника, укључујући и специјане јединице КПС-а како би избори били спроведени без нарушавања јавног реда и мира и ометања грађана да слободно изразе своју вољу.

У организацији Удружења расељених Срба са подручја скоро свих општина из централне Србије најављено је да ће сутра ујутро бити обезбијеђен превоз пунољетним бирачима који се одлуче да дођу на Косово и Метохију и испуне своју грађанску дужност.