latinica  ћирилица
05/10/2019 |  12:00 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Увезивање дијаспоре са Српском и Србијом

У Бечу је отворена манифестација "Дани Србије и Српске у Аустрији". Уз богат културно-умјетнички програм бечкој публици представили су се глумци Народног позоришта, Бањалучка филхармонија и културно-умјетничко друштво "Уна" из Новог Града. Циљ манифестације која ће трајати до краја овог мјесеца је окупљање дијаспоре и њихово увезивање са матицом.

Први пут једна манифестација коју су подржале и Република Српска и Србија окупила је представнике дијаспоре са обје стране Дрине. Званично прве вечери манифестације прилику да се предтаве имали су наистакнутији умјетници.

- Заиста је за нас велика част да наступамо на овој манифестацији. Још већа је одговорност зато што наступамо у оквиру манифестације гдје морамо да покажемо нашу младу културу и културну сцену - каже Иван Оташевић, виолиниста Бањалучке филхармоније.

У Бечу, главном граду Аустрије у чувеном Курсалону дијаспора је послала поруку матицама.

- Циљ је да се покаже и Република Српска и Србија, да смо један народ, да смо јединствени, да имамо традицију, културу и језик... У том смислу очекујем много тога од саме манифестације - рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

Аница Добра, позната српска глумица истакла је да живимо у времену када контакти много значе и , како каже, не само контакти, него и комуникација.

Добра каже, изаћи из својих оквира, значи бити флексибилан. Она мисли да је то императив не само привреде у коју се уопште, како тврди, не разумије, већ и културе, и због тога требамо да изађемо из својих љуштура.

Свечано отварање манифестација била је прилика да се прикаже богатство културно-умјетничких друштава која окупљају дијаспору у Бечу. Једно од таквих је и Српски културни центар "Стеван Мокрањац".

- За заједницу значи много, да још боље радмо. Још већи подстицај да будемо успјешнији и већа заједница. Мислим да требамо сви заједно на томе да радимо - истакао је Саша Божиновић, потпредсједник Српског културног центра "Стеван Мокрањац" у Бечу.

Манифестација која ће трајати до 30. октобра прилика је и за представљање културних богатстава матица.

- Ми овдје имамо јако добру сарадњу са аустријском привредом и њиховим улагачима у Републику Српску. Постоји 13 компанија које су из Аустрије, а послују у Републици Српској. Сви они инвестирају и проширују своју дјелатност - рекао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске изјавила је да има много простора за сарадњу. Истиче, веома је важно да барем кроз културу, традицију, вјеру и јединство зјаеднички показујемо да можемо искорачити у очувању нашег идентитета и културе.

Прву овакву манифестацију у Бечу подржала је предсједница Републике, али и Владе Српске и Србије.